Bröllop mitt i storpolitiken

Lena Adelsohn Liljeroth blev svartlistad av Ryssland. Då vigde hon Krister Hammarbergh med Natalia Tochilenkova – från Ukraina. "Vi skrattade åt symboliken" säger Hammarbergh.

VIGSEL. Adelson Liljeroth vigde Krister och Natalia Hammarbergh.

VIGSEL. Adelson Liljeroth vigde Krister och Natalia Hammarbergh.

Foto:

LULEÅ2015-05-31 20:29

Det var i fredags som förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) blev svartlistad av Ryssland tillsammans med sju andra svenskar, enligt finska YLE.

– Ett mycket anmärkningsvärt beteende, sa utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Totalt svartlistades 89 européer, flera med band till Ukraina.

Dagen efter, på lördagen, gick Lena Adelsohn Liljeroth till riksdagen för att utföra en syssla, som också handlade om relationer mellan Sverige och Ukraina.

"Dagen efter att jag blev 'svartlistad' av den fientliga ryska regimen vigde jag min tidigare moderata riksdagskollega Krister och hans ukrainska kärlek Natalia. Politiken förde dem samman" skrev Adelsohn Liljeroth på Facebook.

Krister Hammarbergh, moderat riksdagsledamot från Luleå, tycker själv att det hela blev lite symboliskt, inte minst eftersom det fanns svenska och ukrainska flaggor vid vigseln.

– Hon genomförde en fin ceremoni och sedan skrattade vi åt symboliken, säger Hammarbergh.

Han och Natalia Tochilenkova, som nu heter Natalia Hammarbergh, träffades för sex år sen i samband med han skulle representera riksdagens tvärpolitiska barngrupp i Ukraina. För tre år sen flyttade de ihop, och nu är de vigda.

– I juli ska vi ha bröllop i Ukraina, säger Krister Hammarbergh.

Svartlistningen av de 89 européerna är enligt AFP ett svar på de mycket omfattande sanktioner som EU riktat mot Ryssland, samt de reseförbud som lagts på ryska medborgare.

EU har även fryst tillgångar för en del ryska medborgare med anledning av krisen i Ukraina.

Krister Hammarbergh känner nu extra för händelserna i Ukraina.

– Det är klart att jag gör det, eftersom jag känner hennes familj och man delar vänner med varandra. Ekonomin är drabbad och priserna skenar. Det är mycket känslor och rädslor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om