Med familj och släkt från Norge har bröderna Bolsöy sedan barnsben fått smaka på den färska norska fisken. Så fick deras pappa, som tillbringat somrarna i Nordnorge sedan han var liten, en idé om att flyga färsk fisk från norra Norge till restauranger i Stockholm.
– Vi började kolla på det och såg att det fanns kylbilar som var billigare och mer miljövänliga. Vi testade knacka dörr, både i Luleå, Gällivare och i södra Sverige, och frågade om folk var intresserade av färsk fisk, säger Fredrik Bolsöy som är den av bröderna som är bosatt i Luleå.
Folk var intresserade så bröderna bestämde sig för att testa. De hyrde en bil, åkte upp till Norge och hämtade färsk fisk, körde tillbaka till Sverige och levererade fisken hem till kundernas dörrar.
– Vi gick så klart back på det hela, haha. Men vi ringde kunderna efteråt och frågade vad de tyckte. De var saliga och ville ha mer fisk, de frågade när vi skulle åka till Norge nästa gång. Vi tänkte att om det fanns en sådan efterfrågan borde det gå att fortsätta köra och tjäna pengar på det, åtminstone till en egen lön, säger Fredrik Bolsöy.
Ordet spreds snabbt och i december 2015 registrerade Fredrik, Mikael, Johan och Rikard Bolsöy sitt företag Frisk Fisk. I dag har de vuxit och har över 1 000 kunder i Luleå, de finns även på fler orter i landet.
– Det har gått bra. Vi är tre brorsor med ganska lika personligheter som gasar på, det är ingen av oss som går efter och städar upp. Så nu är vi i en fas där vi behöver processera vår tillväxt, få rutiner och saker på plats för att kunna fortsätta framåt. Men det har varit svinkul, vi har vuxit snabbt.
Hur är efterfrågan på fisk?– Väldigt stor, folk gillar fisk och vill köpa fisk. Den färska fisken från Östersjön är inte så bra att äta, det gör att den färska från Norge blir mer attraktiv. Sen är det ganska lustigt att det inte funnits färsk fisk från Norge i Luleå tidigare, då det ligger så nära, säger Fredrik Bolsöy.
Hur är fisksäsongen just nu?– Det är jättebra nu, främst för skreitorsken, en vandringstorsk när den är som är finast. Problemet just nu är att det blåser 20 meter per sekund i Norge, det är ofta storm under vintern. Så vi måste tajma våra leveranser efter väder och vind där uppe.
Vad är det roligaste med att driva företag?– Det är roligast när det funkar. När man bygger något som gnisslar och tillslut får det att funka och gå bra. Sen är det underbart när man kan leverera en produkt som kunder blir glada av, att vi får meddelanden från kunder som säger att det är superfisk.
Vad har ni för framtidsvisioner med företaget?– Vi har visioner om att bli störst i Sverige på färsk fisk, expandera i Norden och kanske Tyskland. Vi ser mer framtid än historia, vi är drivna och kollar framåt. Jag vet inte hur realistiskt det är. Men vi har lärt oss att sätta höga mål, även om vi inte drar hela vägen fram så har vi nått en bra bit på vägen.
Vilket är ditt tips till de som vill starta eget?– Lär av er motgångar, det är a och o. Vi var unga när vi startade, vi mötte motgångar hela tiden. Har du en inställning om att motgångar är ett sätt att lära sig och utvecklas, då går det bra, säger Fredrik Bolsöy.