Händelsen inträffade för två år sedan, i april 2012.
NSD har tidigare berättat om paret Annika och Gabriel Skilling från Göteborg var på besök i Kiruna och sökte vård för sin två månader gamla son Georg. Sonen orkade inte amma, var slö och gav inte den respons han brukade.
Paret blev hemskickade från vårdcentralen och akuten vid två tillfällen, och när de var på väg in en tredje gång fick bebisen ett längre andningsuppehåll och blev grå i färgen. Personalen på sjukhuset var stressade över att det inte kunde komma loss någon sjuktransport till Gällivare.
Till slut ordnades en transport till Gällivare. Där blev sonen inlagd två veckor med dropp, inhalationer och syrgas.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har utrett fallet. De riktar kritik mot att läkare inte journalfört delar av deras besök. Ingen läkare har noterat skriftligt att föräldrarna berättat om andningsuppehåll och medvetslöshet. Föräldrarna blev inte trodda av vårdpersonalen.
En av läkarna skriver att det var en stressfaktor att det inte fanns tillgång till vare sig ambulans i Kiruna eller möjlighet till helikoptertransport.
Närsjukvårdschefen Kristina Östman menar att de har transportsituationen under kontroll, sedan den här händelsen.
– Hela transportsidan är förstärkt, vi har en helikopterplatta och landstinget har fått ett eget ambulansplan, säger hon.
När deras son skulle köras till Gällivare fanns ingen transport till hands. Den situationen kan alltså inte uppstå framöver?
– Den verkligheten kan man aldrig utesluta. Det kan alltid hända väldigt mycket på en kort tid, det går aldrig att garantera, inte någonstans.
Skulle du säga att det här är en unik händelse?
– Jag skulle nog vilja påstå det. Även om vi har haft situationer även efter den här händelsen där det har behövts många transporter på samma gång, men då får man väga fallen mot varandra och det är SOS som ska prioritera och styra transporterna utifrån de vårdbehov som finns. Det kan inte vi gå här och stressa upp oss över, vi måste handla mer rationellt.
Ivo riktar också kritik mot att ansvariga på Kiruna sjukhus inte svarat på Annika Skillings upprepade frågor om vad deras klagomål resulterat i.
Något som Kristina Östman ser mycket allvarligt på.
– När vi får signaler från patienter och närstående som upplever att de inte blivit korrekt bemötta är det viktigt att vi tar tag i det och jobbar med det, inte lägger det åt sidan. Det skulle vi ha gjort i det här ärendet också. Nu för vi ständigt en dialog hur vi ska möta upp klagomål, det står högt upp på agendan, säger hon.