Om detta råder det delade meningar bland chefer och medarbetare inom Luleå kommuns äldreomsorg. Det har revisionsfirman KPMG kommit fram till då man intervjuat personal i samband med att man genomfört en granskning av äldreomsorgens värdegrundarbete. Granskningen sker på uppdrag av kommunrevisionen.
Medarbetare har berättat för KPMG att ansvarig chef inte anser det vara en avvikelse att brukare inte fått duscha, inte fått komma upp ur sängen eller ramlat på grund av personalbrist. Medarbetarna hade velat rapportera dessa händelser som en avvikelse, men det har de inte fått göra för chefen.
Kommunrevisorerna ser allvarligt på att det finns brister i avvikelserapporteringen. Det finns ett behov att klargöra vad som ska rapporteras som en avvikelse, skriver revisorerna. Rekommendationen till socialnämnden är att ta fram en beskrivning hur medarbetare ska agera när denne anser att ansvarig chef inte har gjort rätt bedömning om en händelse ska rapporteras som en avvikelse.
KPMG konstaterar vidare att äldreomsorgen har en svag organisation för att rekrytera vikarier, framförallt på kvällar och helger. När enhetschefen har gått hem för dagen faller ansvaret för att lösa vikariefrågan på den personal som arbetar. Går det inte att hitta en vikarie stannar personalen ofta kvar och jobbar ytterligare ett arbetspass. Det finns beredskapschefer, enhetschefer som jobbar på ett vård- och omsorgsboende eller i en hemtjänstgrupp. Beredskapscheferna jobbar vardagar mellan 17.00 och 07.00 samt under hela dygnet på helgerna, men det är frivilligt att bli beredskapschef. KPMG har också fått höra att enskilda anställda vägrar att jobba tillfälligt på andra avdelningar.
Rekommendationen från KPMG och kommunrevisionen är att socialnämnden gör en översyn av organisationen för att rekrytera vikarier.
Det är och har varit hög personalomsättning bland enhetscheferna inom äldreomsorgen. Hälften av enhetscheferna har bytts ut under de tre senaste åren. KPMG föreslår att ett chefsstöd tas fram för att stärka enhetschefernas viktiga roll.
KPMG konstaterar att brukare som har hemtjänst upplever att bemötande, inflytande, tillräckligt med tid samt trygghet är sämre i Luleå kommun jämfört med snittet för Norrbottens kommuner och riket. Det framgår av mätningar i Öppna jämförelser. Brukare i särskilda boenden upplever sig mycket mera trygga i Luleå, men upplever att de har minst inflytande och får minst tid jämfört med snittet för Norrbottens kommuner och riket.
Granskningen tas upp på socialnämndens arbetsutskott på torsdag.