Bristen på studentbostäder värre än någonsin

Höstterminen närmar sig och situationen för bostadsletande studenter är värre än någonsin. Kötiderna är 18 månader eller längre för att få något eget.

TRIST. Sittuationen för bostadssökande studenter är "som vanligt" inte rolig. Rickard Hörtin arbetar på Studentbostadsservice.

TRIST. Sittuationen för bostadssökande studenter är "som vanligt" inte rolig. Rickard Hörtin arbetar på Studentbostadsservice.

Foto: Erik Simander

LULEÅ2015-07-27 20:26

Lina Ihrsén, 21, från Uppsala har sökt och kommit in på Rättsvetenskap, 180 poäng. Den 9 juli fick hon beskedet att hon blivit antagen och sedan dess med ljus och lykta letat boende.

Förgäves.

Nu satsar hon på att annonsera för att få svar.

– Jag har gjort allt. Jag har ansökt om studentbostäder, varit inne på Blocket, försökt använda mig av kontakter. Jag har varje ledig stund letat efter lägenhet. Jag tar vad som helst, oavsett om det är litet eller stort. Det viktiga är att jag hittar något för mina kläder och för mig själv. Jag söker febrilt efter lägenhet. Jag vill bara ha tak över huvudet.

Hon har fått ett halvt löfte av en kompis om att få sova i kompisens soffa till en början men det är inte vad Lina Ihrsén eller andra i hennes situation letar efter.

– Jag har till och med försökt använda mig av Facebook. Ännu har ingenting fungerat.

Nu väljer Lina Ihrsén att annonsera efter lägenhet.

– Nollningsperioden börjar den 19 augusti så jag har mindre än en månad på mig att hitta en bostad. Jag satsar på att hitta någonstans att bo tills dess.

Lulebo och Lindbäcks Fastigheter är de två stora aktörerna inom studentbostäder sedan finns naturligtvis ett antal mindre privata fastighetsägare.

Studentbostadsservice förmedlar studentlägenheter från Lindbäcks fastigheter.

– Det är nog ett och ett halvt års kötid att få lägenhet hos oss, säger Rickard Hörtin på Studentbostadsservice.

Rickard Hörtin ger en ganska dyster bild av utbudet på studentlägenheter.

De är få och för att man ska vara aktuell så är kötiderna relativt långa. För några år sedan var väntetiden cirka sex månader men den tiden har tredubblats.

Studentbostadsservice skriver på hemsidan ”Det finns många sätt att bo på som student: inneboende, korridorrum, egen eller delad lägenhet. Du som är ny student kan ha svårt att till en början få tag på ett boende du är helt nöjd med, men det brukar lösa sig efter ett tag! Tänk därför på att ställa dig i bostadsköer”.

De bostäder som Studentbostadsservice förmedlar, beståndet är cirka 1 000, är möblerade ettor och omöblerade ettor och tvåor.

– De möblerade ettorna är enklast att få, omöblerade lägenheter är svåra att få. De är det längre kötid på, säkert över två år. Det finns inte så mycket att få, jag rekommenderar att man också i första hand söker lägenheter i andrahand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!