Bristen på cyklar ett globalt problem

Det råder extrem cykelbrist i Luleå men även globalt. Problemet växer ytterligare med den stora efterfrågan som råder.

Hyllorna på många cykelaffärer ekar tomma.

Hyllorna på många cykelaffärer ekar tomma.

Foto: Simon Wikström

Luleå2021-07-04 11:00

Sommaren är här och det varma vädret lär nyttjas av många cyklister. I Cykelstället i Luleå gapar vissa delar av butiken tomma, men de är inte ensamma med problemet.

– Nu för tiden köper vi inte in från Sverige, en av våra större leverantörer har sitt lager för hela europa i Nederländerna och de har i stort sett slut. Det är brist på hela kontinenten, säger Fredrik Nordin, vd på Cykelstället i Luleå.

Med sommaren kommer även cykelstölder, ett återgående problem som är svårt att få bukt med. Som vanligt finns det vissa saker man som privatperson kan göra för att hålla tjuvarna borta.

– Det bästa är ett ordentligt cykellås, det är det nu och kommer nog alltid vara det. Lämna helst inte cykeln utsatt, det kanske inte är bästa idén att lämna den ute på stan över en helg, säger Fredrik Nordin.

– Privatpersoner är de bästa brottsförberedande inom området, ställ gärna in cykeln i ett förråd om möjligheten finns. Speciellt om ni åker bort över en längre tid, säger Andreas Jönsson på Luleå kommun.

Den stora efterfrågan i kombination med de bristande leveranserna har skapat långa kötider på de flesta cyklarna. Men funderar man på ett nytt cykelköp finns det enligt Fredrik Nordin ett tillvägagångsätt som de flesta nog redan har hört i dessa pandemitider.

– Håll i håll ut. Det kommer att komma in cyklar, den här bristen kommer att gå över tro jag. Men när den tiden kommer är väldigt svårt att säga i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!