Brist på vårdplatser för cancerpatienter
LULEÅ. Norrbotten har den bästa bröstcancervården i landet. Men för de sjuka som inte går att rädda finns det inte så mycket resurser. Platserna för vård i livets slutskede är alltför få.- Jag har verkligen upplevt den goda vården och blivit frisk. Men det är väldigt synd om det inte finns resurser till ett värdigt slut, säger Karin Sandelund, Boden.
i ett index för år 2006 där landstingens bröstcancervård jämförs. Indexet är skapat av Health Consumer Powehouse, HCP. Norrbotten och Stockholm får båda 13 av maximala 16 poäng. Minst poäng får Västmanland och Värmland med fyra poäng vardera. Västerbotten får nio poäng.
Det som mäts är ambitionsnivån, tillgängligheten och kvaliteten inom bröstcancervården.
Väldigt nöjd
Karin Sandelund är sekreterare
i Norrbottens bröstcancerförening och har varit sjuk i bröstcancer. Hon har upplevt god vård såväl i Sunderbyn som på sjukhuset i Umeå.
- Det var för åtta år sedan jag blev sjuk. Jag blev opererad två gånger på Sunderby sjukhus som var alldeles nytt då. Först tog de en tårtbit och sedan hela bröstet. Den första cellgiftsbehandlingen genomgick jag i Umeå och resten i Sunderbyn . Till slut var jag på strålning i Umeå. Jag är väldigt nöjd med all behandling, säger hon.
En annan brist
Samtidigt som bröstcancervården är bäst i landet tillhör Norrbotten de län i Sverige som har minst antal platser för vård i livets slutskede. Det är en brist som drabbar bland andra bröstcancerpatienter.
- Det borde finnas resurser till ett värdigt slut. Norrbotten är bäst i landet på bröstcancervård. Vi har bra vård i början och borde ha lika bra vård i slutet, säger Sandelund.
Det finns en annan brist i bröstcancervården som hon har upplevt.
- Själen blir inte lika väl omhändertagen som kroppen. Att få besked om cancer är ett väldigt svårt besked. Jag fick söka vård hos kurator och beteendevetare för att komma vidare. Det var väldigt svårt för mig att återvända till jobbet till exempel, säger hon.
Vill vara till stöd
Sandelund konstaterar trots allt:
- Man klarar av en allvarlig diagnos.
Hon ser bröstcancerföreningen som väldigt viktig i sammanhanget och har valt att engagera sig i den.
- Jag hade själv behov av att komma i kontakt med andra drabbade. Nu vill jag vara till stöd för andra. Jag har varit kontaktperson. Det viktigaste är att lyssna. Men kontaktpersonens uppgift är inte lika stor nu sedan Internet har tillkommit med all information och alla kontaktmöjligheter.
Många blir friska
Hon och de andra kvinnorna
i Norrbottens bröstcancerföre-nings styrelse reser också ut i länet för att visa sig och berätta om föreningen.
- Det är viktigt att visa ett friskt ansikte, säger hon.
Karin Sandelund är en av alla kvinnor som har drabbats av bröstcancer och klarat sig.
- Det är viktigt att komma ihåg att så många blir friska igen. Samtidigt är det viktigt att de som inte klarar sig får ett värdigt slut, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!