Brist på lärlingsplatser

Bristen på lärlingsplatser för nyutexaminerade elektriker oroar branschen.- Om du inte kommer in i branschen efter två, tre år finns det risk att du hamnar någon annanstans, säger Karl-Erik Guldhag, ombudsman för Elektrikerförbundet i Norrbotten.

Daniel Åström, 20, från Kalix tog examen från sin utbildning till elektriker i fjol. Sedan dess har han haft en drygt fyra månader lång lärlingsplats på ett projektbygge i Kalix.  Nu söker han jobb igen.                                          FOTO: K-L Sundkvist

Daniel Åström, 20, från Kalix tog examen från sin utbildning till elektriker i fjol. Sedan dess har han haft en drygt fyra månader lång lärlingsplats på ett projektbygge i Kalix. Nu söker han jobb igen. FOTO: K-L Sundkvist

Foto: K-L Sundkvist

LULEÅ2009-09-12 06:00
Enligt Karl-Erik Guldhag utbildas varje år cirka 130 elever till elektriker på 14 gymnasieskolor i Norrbotten. Förutom den treåriga gymnasieutbildningen måste eleven även göra ett lärlingsår på minst 1 600 timmar för att få sitt utlärningscertifikat som elektriker.
Men den rådande lågkonjunkturen har gjort att de nödvändiga lärlingsplatserna minskat. Under rekord-året 2007 kunde drygt 100 lärlingsplatser erbjudas till nyutexaminerade elektriker i Norrbotten. I år var siffran nere i 30 platser.
Otroligt illavarslande
- Det är otroligt illavarslande. Problemet är att de aldrig får in en fot, säger Karl-Erik Guldhag.
Från fackligt håll förstår man problematiken.
- Det finns ett behov av elektriker men man anställer fullbetalda montörer med lång erfarenhet, säger Karl-Erik Guldhag.
En del av problematiken ligger enligt Guldhag i att det just nu utbildas för många elektrikerelever i Norrbotten.
- Det skulle varit max 20-30 i hela Norrbotten, säger han.
Han uppger att Bolidens nya anrikningsverk i Aitik har inbringat 100 nya elektrikerjobb men de tjänsterna har gått direkt till de mer erfarna elektrikerna.
Men trots att Guldhag ser ljust på framtiden för branschen har han sedan i våras mestadels sysslat med uppsägningsförhandlingar. Sedan i februari har ett sextiotal av förbundets medlemmar blivit uppsagda. Och det är de yngsta med minst erfarenhet av branschen som får gå först.
Arbetslösheten för branschen är sex procent mot normalt en till två procent, uppger Guldhag.
Framtiden för Norrbottens elektriker finns enligt Guldhag i malmfälten där det just nu arbetar ett par hundra driftselektriker.
Daniel Åström, 20, tog examen från sin utbildning till elektriker från Furuhedsskolan i Kalix förra året. Han var sedan arbetslös i ett år men i april fick han en drygt fyra månader lång lärlingsplats på ett projektbygge i Kalix. Totalt behöver han tio månaders lärlingsplats för att få sitt elektrikercertifikat.
Kräver handledning
-Det är svårt att få lärlingsplatser för att det är jobbigare för företagen att ta en lärling. Man måste ha en handledare och det är inte alltid det går för vissa företag, säger han.
Nu söker han bland annat jobb som vaktmästare men han hoppas att de dåliga tiderna för branschen kommer att ändras.
- Det är elektriker jag känner att jag vill vara, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om