Milton, 1, har en timmes restid per dag

Brist på förskoleplatser i Sörbyarna ställer till problem. Viktoria Lindgren och Elias Thiger får i princip en timmes körtid extra på morgnarna, då deras son Milton fått förskoleplats på Burströmska.

Frustrationen är stor hos föräldrarna Elias Thiger och Viktoria Lindgren.

Frustrationen är stor hos föräldrarna Elias Thiger och Viktoria Lindgren.

Foto: Frida Enberg

Luleå2021-02-15 22:10

Besvikelsen var total när kommunen kom med beskedet att Milton, 1 år, fått förskoleplats på Burströmska förskolan på Skurholmen.

– När de sa att det inte fanns någon ledig plats direkt i närheten, tänkte jag att vi kanske får köra till Måttsund eller liknande, men till Burströmska, säger Viktoria Lindgren.

Familjen bor i Långnäs utanför Alvik. Viktoria Lindgren jobbar i hemtjänsten i Antnäs och Elias Thiger jobbar som hantverkare åt en målerifirma som är verksam i hela Fyrkanten.

– En förskoleplats i Piteå kommun blir i princip lika fel, för det är inte alltid jag är i Piteå och jobbar. Även om jag är där ibland, säger Elias Thiger.

De tycker båda att det känns hemskt att Milton hamnar så långt borta hemifrån på dagarna.

– Jag hade förväntat mig att vi skulle få en förskoleplats någonstans här i Sörbyarna, då hade man kunnat hämta Milton direkt efter jobbet. Nu får han mycket längre dagar på grund av att det blir så lång restid till hans förskola, säger Viktoria Lindgren.

Beskedet som de fått är att det eventuellt kommer en ledig plats i Sörbyarna framåt hösten.

– Säger de eventuellt, så blir det förmodligen inte så. Det känns också väldigt jobbigt, att det verkar som att det kommer vara så här nu för en ganska lång tid framåt, säger Elias Thiger.

Han berättar att de inte är ensamma i den här situationen.

– Vad vi vet är det tio före oss i kön som också vill ha plats i området, säger Elias Thiger.

Viktoria Lindgren har varit mycket ute på sociala medier och kommit i kontakt med andra som är eller har varit i samma situation.

– Vi kom i kontakt med några som skulle flytta till stan och då föreslog vi att vi skulle kunna byta förskoleplats rakt av, men det sa kommunen nej till. De menade på att det finns andra som är före oss i kön. Så nu måste den familjen sitta och köra sitt barn ut hit på morgnarna. Det är ju helt galet, säger Viktoria Lindgren.

Paret har till och med funderat på om de ska behöva flytta för att få en förskoleplats närmare hemmet.

– Vi trivs så otroligt bra här och ville verkligen komma bort från stan. Det skulle verkligen kännas jobbigt om vi inte kan bo kvar här på grund av att vi inte får förskoleplats, säger Elias Thiger. 

– Som tur är har jag en snäll mamma, så nu till att börja med kommer hon hjälpa oss i alla fall, säger Viktoria Lindgren.

"Vi vill uppmärksamma det här problemet, vi hoppas att kommunen tänker till och gör något", säger Elias Thiger.
"Vi vill uppmärksamma det här problemet, vi hoppas att kommunen tänker till och gör något", säger Elias Thiger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!