Brist på cyklar i Luleås butiker

Det är brist på cyklar i butikerna i Luleå. En brist som kan komma att bestå ända till efter sommaren, berättar en butiksrepresentant.

Coronapandemin har medfört försenade leveranser av cyklar, berättar Mats Lundström som tillsammans med Per Nilsson driver Cykelfixarna i Luleå.

Coronapandemin har medfört försenade leveranser av cyklar, berättar Mats Lundström som tillsammans med Per Nilsson driver Cykelfixarna i Luleå.

Foto: Reino Jillker

Luleå2021-04-13 11:00

– Ja, det är cykelbrist. Det beror på att allt fler i välden cyklar på grund av coronapandemin, men också för att producenterna inte hinner med att tillverka cyklar och komponenter till dem, säger Mats Lundström som tillsammans med Per Nilsson driver Cykelfixarna i Luleå.

De tog för några månader sedan över Mickes cykelverkstad.

Av de 22 cyklar de nyligen beställt hem kommer de att få hälften.

– Pandemin har medfört förseningar, men även den där båten som fastnade i Suezkanalen. Den har massor av cyklar ombord, säger Mats Lundström.

Biltema har också märkt av bristen på cyklar.

– Vi har brist på vissa märken av cyklar. Det märker kunden då det är färre av dem inne i butiken. Vi märkte att det skulle bli en brist under vårvintern när vi skulle beställa cyklarna. Vi beställer in centralt inom Biltema och om ungefär en månad, i månadsskiftet maj–juni så kommer det in cyklar, säger Anton Sundqvist, Biltema.

Intersport på Storheden har också brist på cyklar.

– Det är försenat i år och det är mycket beroende på coronapandemin. Som läget är just nu så kommer det att dröja en månad innan vi har cyklarna, men det är svårt att veta. Vi kan få cyklarna nästa vecka också. Vi har fått lite cyklar men inte mycket, säger Fredrik Josefsson, regionchef Intersport.

Är det brist även på de cyklar som tillverkas i Sverige?

– Problemet är att vissa komponenter inte är helt svenska. Ramar och vissa delar kan vara svenska, men vissa delar, som växlar, kan tillverkas i andra länder och då kan de sitta med många ramar men få växlar och då får man inte ihop en hel cykel, säger Fredrik Josefsson.

Förutom att färre cyklar levereras så har efterfrågan ökat.

– Det beror på coronapandemin. Det ena är att folk inte vill åka kollektivt utan hellre vill cykla. Den andra är att många inte kan resa utomlands utan de väljer då att cykla under semestern. I fjol ökade efterfrågan i Sverige med 30 procent men det är ingenting jämfört med ökningen i hela världen. Fabrikerna i Asien drunknade då i ordrar och sedan stängdes de. Nu ser vi baksmällan av det. Det som ökat mest är mountainbike för folk vill komma ut i naturen, säger Fredrik Nordin, vd Cykelstället.

Har allt det här påverkat priset?

– Ja, leverantörerna har höjt priserna, men de har inte ökat så mycket. Det har ökat med 5–10 procent, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!