Brist på arbetskraft

Lågkonjuktur och varsel. Men när konjukturen vänder är det inte arbetslösheten som är ett problem - utan att få tag i arbetskraft.- Då blir det huggsexa om människorna, säger Göran Nilsson, Arbetsförmedlingen.

"Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli stenhård när konjukturen vänder", säger Göran Nilsson, chef för arbetsförmedlingens arbetsmarknadsområde i Luleå, Boden och Piteå. FOTO: Fredric Lundqvist

"Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli stenhård när konjukturen vänder", säger Göran Nilsson, chef för arbetsförmedlingens arbetsmarknadsområde i Luleå, Boden och Piteå. FOTO: Fredric Lundqvist

Foto: Fredric Lundqvist

LULEÅ2009-05-29 06:00
Lågkonjukturen slår hårt mot arbetsmarknaden i Norrbotten. 1 800 personer varslades under 2008 och under de fyra första månaderna 2009 har antalet jobb som anmälts till arbetsförmedlingen minskat med 37 procent jämfört med samma period i fjol. Ännu värre är det med sommarjobben. Antalet sommarjobb är i år hälften så många som i fjol.
Stenhård konkurrens
Men trots detta vill Arbetsförmedlingen i Norrbotten varna för det omvända problemet - brist på arbetskraft.
- Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli stenhård när konjukturen vänder, säger Göran Nilsson, chef för arbetsförmedlingens arbetsmarknadsområde i Luleå, Boden och Piteå.
När de som är födda under 40-talet och det tidiga 50-talet går i pension de närmaste åren kommer det att uppstå brist på personal inom de allra festa yrken, både inom den offentliga sektorn och på den privata sidan.
- Knäckfrågan är hur vi ska förbereda oss nu under lågkonjukturen för att kunna lösa problemet med arbetskraftsbrist när konjukturen vänder. För konjuktursvängningen kan gå snabbt åt andra hållet också och då kommer basnäringarna att behöva folk. Eftersom problemet med framtida arbetskraftsbrist är gemensamt för hela västvärlden så blir det huggsexa om människorna. Då gäller det att Norrbotten är attraktivt - så att de som bor här vill stanna kvar och så att människor från andra ställen vill flytta hit, säger Göran Nilsson.
Viktig framtidsfråga
En viktig framtidsfråga är att kunna behålla länets ungdomar - trots att det för tillfället råder brist på arbete.
- Vi kan inte skapa jobb, men vi kan underlätta och smörja systemet, säger Göran Nilsson.
Han berättar att Arbetsförmedlingen i Norrbotten har över en miljard, 1 179 616 kronor, att disponera under 2009.
Att skapa praktikplatser, där arbetslösa får prova på att arbeta på ett företag utan att det kostar företaget någonting (lönen betalas av aktivitetsstödet), anges som en bra metod för att låta arbetsgivare och arbetslösa "lära känna varandra" och på det sättet skapa anställningar.
Göran Nilsson vädjar nu till länets företag att försöka vaska fram praktikplatser.
Efterlyser satsningar
Kjell Hjelm, tillförordnad chef för Företagarna i Norrbotten, efterlyser offensiva satsningar, både från företagen och från staten, för att klara övervintringen innan konjukturen vänder upp.
- I norra Sverige, norra Finland och norra Norge är beslut tagna om investeringar på sammanlagt 500 miljarder kronor. I stället för att lägga dem på is borde de tidigareläggas. Och infrastrukturen...bygg Norrbotniabanan och rusta upp vägarna. Det är nu i lågkonjukturen som sådana satsningar ska göras, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!