Bredbands- bolaget kräver svar om Lunet

LULEÅ. Bredbandsbolaget tar hjälp av jurister för att stoppa Lulebos bredbandsnät. I ett brev till kommunen krävs svar på 20 frågor för att klarlägga om kommunen gör sig skyldig till otillåtet stöd.

Luleå2008-10-17 06:00
Det är Lulebos fiberoptiska bredbandsnät till 11 500 lägenheter i Luleå med omnejd som Bredbandsbolaget ifrågasätter finansieringen av. Nätet har kostat 20 miljoner kronor att bygga.
Lulebo har tillsammans med Luleå energi AB ett gemensamt bolag, Lunet AB, som ska tillhandahålla bredbandstjänster som Internet, IP-telefoni och IP-tv för hyresgästerna.
20 frågor
Anslutningen till nätet är obligatoriskt för samtliga hyresgäster och alla måste vara med och betala.
Bredbandsbolaget har tidigare haft 58 procent av Lulebos hyresgäster anslutna och 27 procent av dem har använt Bredbandsbolagets IP-telefoni.
I ett brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson har Bredbandsbolaget tidigare ifrågasatt att utbyggnaden av områdesnätet finansierats med allmänna medel.
Nu har bolaget anlitat jurister från advokatbyrån Mannheimer Swartling. Den vill i ett brev till kommunen har svar på 20 frågor om kommunens förhållande till Lulebo, Luleå energi och Lunet.
Svar på tre frågor
Kommunen har lämnat svar på endast tre av frågorna och hänvisar i övrigt till de kommunala bolagen. Frågorna som besvarats är hur stort borgensåtagande Luleå kommun har i Luleå energi AB, Lulebo AB och Lunet AB och avkastningskraven på bolagen.
Svaret som Bredbandsbolagets jurister fått är att kommunens borgensåtagande är 0,2 miljoner kronor för Luleå energi AB och knappt 1,7 miljarder kronor för Lulebo. Lulebo får betala 0,10 procent som engångsavgift för kommunens borgen och övriga bolag 0,15 procent årligen.
Avkastningskravet på Luleå energi AB är 3 procent och på Lulebo AB 3,4 procent. Lunet AB har inget avkastningskrav.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om