Den som går i funderingarna på vilken karriär som är rätt ställs inför valet att satsa på något som är i ropet just nu eller något som har en säker framtid med arbetsförutsättningar. LinkedIn har sammanställt en analys av de 15 branscher som vuxit mest efter 2020, samtidigt har Arbetsförmedlingen listat 20 yrken som väntas växa inom de närmsta åren.
Under 2019 var drygt 4,6 miljoner personer anställda på den svenska arbetsmarknaden enligt statistik från SCB.
Populära branscher just nu inkluderar bland annat: e-handel, data och analys, detaljhandel och marknadsföring och sociala medier. Samtidigt finns det säkra arbetsförutsättningar inom bland annat: barnmorskor, grundutbildad sjuksköterskor, målare och snickare. Vilken väg man ska satsa på är inte alltid helt lätt att veta.
Marita Lundgren, chef för Arbetsförmedlingen i Södra Norrbotten ser en god prognos för majoriteten av yrkesområdena i Norrbotten, främst baserat på två faktorer.
– Det finns två delar när vi tittar på. De traditionella behoven utifrån demografin, åldersstruktur och pensionsavgångar. Då pratar vi om basindustri, vård och omsorg och andra yrken inom den privata sektorn. Den andra delen är nyindustrialiseringen som kommer erbjuda en stor mängd nya arbetstillfällen. Det handlar om en väldigt stor samhällsutveckling som ger många nya möjligheter. En väldigt rolig utmaning, säger Marita Lundgren.
Lundgren understyreker vikten av att förmedla utvecklingen i branscherna som är eller riskerar att bli bristyrken. En lista på yrken som bara blir längre.
Vilka yrken i Norrbotten har goda förutsättningar när det gäller arbetsmöjligheter?
– I Norrbotten gäller det nästan alla yrken och jag hör att många arbetsgivare funderar om vad just de kan göra för att vara attraktiva och locka till nyanställning. Hög delaktighet, ett bra ledarskap och möjlighet till ett flexibelt arbetsliv är tre exempel på faktorer som kan påverka attraktiviteten och locka nya medarbetare, fortsätter Lundgren.
Marita Lundgren menar också att det blivit ett ökat intresse för studier under pandemin, något positivt för den som vill ändra bana eller öka sin kompetens.
– Det finns ett behov inom de flesta yrkesbefattningarna i Norrbotten, och både studier på universitetet och att studera yrkeslinjer har ökat under pandemin.