Dieselpriset har stigit fem kronor sedan nyår och gränsen för nya prisrekord sprängs just nu vecka för vecka. Enligt sajten Global petrolprices har Sverige det näst högsta dieselpriset i världen, på bensin ligger vi på en åttonde plats.
Åkaren Andreas Lindström menar att åkerierna i sig inte drabbas nämnvärt av detta. De som drabbas är konsumenterna.
– De flesta åkerierna har så kallad drivmedelsindexering, det innebär att vi över tid kompenseras för de höga priserna. Det blir slutkunden som får betala, säger han.
Han förklarar att branschen sedan länge arbetar med optimerade transporter, där finns ingenting att spara in på.
– Det jag kan tänka mig är att den generella bilisten nog funderar på att okynnesköra mindre. Från branschens sida så efterfrågar vi en omställning, men vi vet inte vad vi ska ställa om till, säger Lindström.
Enligt honom vore den enklaste och snabbaste omställningen att gå över till förnybara drivmedel så som HVO, som tillverkas av bland annat slaktavfall. Men på senare tid har tillgången på HVO minskat. Ett alternativ till HVO är RME, som tillverkas av rapsolja.
– Framåt tror jag vi kommer ha en regionbaserad bränsleförsörjning där man satsar på olika typer av biobränsle i olika regioner. Man sneglar på el och gas, men här i Norrland ligger infrastrukturen efter. Åkarna vill ställa om men infrastrukturen tillåter det inte, säger Andreas Lindström.
Fredrik Palmquist är kommunikationschef på BDX, han håller med om att alternativen i norra Sverige är få.
– Vi har jobbat i flera år med tala om att vi måste ha en laddinfrastruktur som fungerar och en fungerande infrastruktur för biodrivmedel, men det har saknats klara besked från politiken om hur man vill göra, säger han.
De senaste 15 åren har politiken svängt från att förorda etanol till diesel och nu el.
– Volvo kommer med hela sin lastbilsflotta elektrifierad om ett år, men det största problemet för oss är att vi har ingenstans att ladda dem, säger Palmquist.
Han tror att framtidens transporter kommer bestå av en mix av olika teknologier och drivmedel.
– På kortare transporter kommer man säkert kunna köra på el, på längre beror det på hur utvecklingen går. Jag tror vi kommer ha flera olika typer av fordon som drivs på olika sätt, säger Palmquist.