Branschen om behovet av kockar – så ska fler lockas

Det finns ett stort behov av kockar och serveringspersonal i Luleå. "Det är viktigt att vi som är aktiva krögare tar hand om den nya generationen som kommer ut och ger dem en chans", säger Simon Laiti på Hemmagastronomi.

"Det är framförallt svårt att hitta utbildad personal som har jobbat länge i branschen. Det man ser på marknaden nu är grön personal som dels kanske aldrig har jobbat i restaurangbranschen, men valt att jobba på resaturang och någonstans skapat sin yrkeserfarenhet därifrån", säger Simon Laiti, krögare och kock på Hemmagastronomi i Luleå.

"Det är framförallt svårt att hitta utbildad personal som har jobbat länge i branschen. Det man ser på marknaden nu är grön personal som dels kanske aldrig har jobbat i restaurangbranschen, men valt att jobba på resaturang och någonstans skapat sin yrkeserfarenhet därifrån", säger Simon Laiti, krögare och kock på Hemmagastronomi i Luleå.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2023-02-16 17:00

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos, som sträcker sig till år 2026, bedöms möjligheterna till arbete för kockar, köksmästare och souschefer vara stora i hela landet. Något som dels beror på att flera inom yrket väntas gå i pension de kommande fem åren. I Luleå bedöms möjligheterna till arbete vara större än i de flesta andra regioner.

Hos Arbetsförmedlingen i slutet av januari i år fanns det ungefär 120 jobb ute för kockar i Norrbotten, vilket var fler än antalet sökande kockar, berättar Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Simon Laiti, ägare av Hemmagastronomi i Luleå säger att de inte har någon brist hos dem. Men att hela branschen generellt skriker efter kockar.

– Nog ser vi en jättestor kompetensförlust och det är nog på grund av pandemin, när restaurangbranschen under två år egentligen låg nere. Restaurangnäringen har varit hårt drabbad och många har nog bytt bana, alltså som har jobbat inom restaurang, säger han.

Vidare säger han att det även är brist på serveringspersonal, samt att de ser en tydlig trend av att många av de äldre, mer rutinerade, bytt bransch samtidigt som det blivit fler yngre inom restaurangvärlden. Något han menar också är positivt.

– Det är en fantastisk utmaning för oss som jobbar i branschen att vidareutbilda och internutbilda den här yngre generationen som kommer – och visa att restaurangyrket är ett fantastiskt yrke att jobba i.

De tar dels emot elever från gymnasiet men även outbildad personal som de utbildar på plats i verksamheten.

– Det är viktigt att vi som är aktiva krögare tar hand om den nya generationen som kommer ut, ger dem en chans och tänker till och faktiskt vidareutbildar dem själva också på arbetsplatserna. Så de snabbt kommer in i branschen och kan fylla den här kvoten av människor vi saknar, säger Simon Laiti. 

Petter Nyberg, delägare på Restaurang CG, delar bilden av att det råder brist inom branschen men upplever att det blivit lite bättre på sistone.

– Tydlig erfarenhet och spetskompetens är väldigt svårt att få tag på, säger han.

Vad tror du behövs för att locka fler till kock- och serveringsyrket?

– Allting handlar om att vi ska skapa så goda förutsättningar som möjligt, för att folk ska vilja stanna kvar och utvecklas i branschen.

Enligt Malin Ackholt, förbundsordförande för hotell- och restaurangfacket, är det viktigt att arbetsgivarna tar sitt ansvar. Dels för att locka tillbaka folk till yrket som slutade i samband med pandemin, men även för att locka fler att vilja jobba inom branschen.

– Människor som vill satsa och jobba i vår näring är vi jätteglada för. Men då krävs det också att man erbjuds en sjyst och trygg anställning med en bra lön och sysselsättningsgrad så att man kan både leva och överleva på den, säger hon och fortsätter.

– Vi ser att andelen tidsbegränsade anställningar har ökat. Och arbetsgivarna har faktiskt väldigt mycket att leva upp till när det gäller attraktiviteteten, att kunna locka duktiga yrkesmänniskor till branschen genom att erbjuda fasta anställningar med en bra lön.

Detta är något Simon Laiti håller med om.

– Så ska det vara, hittar man en bra medarbetare så ska man absolut värna om den och ge en stabilitet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!