Brännberg: "Det finns en stor ilska"

Skolfrågan blev ett demokratiskt haveri, menar delar av den politiska oppositionen. "Nu försöker Socialdemokraterna dribbla bort folkomröstningen", säger Jonas Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna.

REDAN HÄNT. Jonas Brännberg, (RS), tycker att de stora 
frågorna redan straffat S.

REDAN HÄNT. Jonas Brännberg, (RS), tycker att de stora frågorna redan straffat S.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-09-24 08:05

Socialdemokraterna ägnar sig åt hemlighetsmakeri, har vridits åt höger och håller på att tappa sin folkliga förankring. Det är domen från Jonas Brännberg två år in i mandatperioden.

– Vi är ett gräsrotsparti som försöker stå på arbetarnas och ungdomarnas sida. När kommunledningen går mer åt höger, som symboliseras med uppgörelser med Moderaterna och så vidare, är det svårare för oss att få igenom vår politik i fullmäktige. Men tillsammans med andra har vi varit med och organiserat några av de största gräsrotsrörelserna i Luleå på lång tid, med Framtidens skola exempelvis, säger Jonas Brännberg och syftar bland annat på insamlingen av de 8 000 namn som säger nej till Framtidens skola.

Han anser att skolfrågan hanterades på ett odemokratiskt sätt.

– Att inte ta upp det i valet 2014, driva igenom det mellan två val och inte låta människor få säga sitt, den odemokratiska processen är ett försök att inte bli straffade av folket i frågan. Men försöker man stoppa folkomröstningen kommer ilskan ta sig uttryck i valet 2018, säger Brännberg.

Centerpartiets Carola Lidén tycker att Socialdemokraternas sätt att hantera skolan i Luleå varit oärligt mot väljarna.

– Skolan berör i princip alla medborgare, en fråga man borde ha gått ut med innan valet. Det gjorde de inte. Det var något som bara kom helt plötsligt, säger hon.

Gör om, gör rätt med skolan i Luleå – tycker C.

– Nu tar man ett beslut utifrån ett bristfälligt underlag. Det tycker jag inte är rätt. Man löser inte personalrekrytering genom att göra stordrift.

Att sälja ut lägenheter i Lulebo var Centerpartiet för. Men Lidén är kritisk till hur de stora affärerna hanterades.

– Det var ingen öppenhet, vi visste ingenting om Hemsö. Socialdemokraterna har egen majoritet, så är det. Men det hade varit klädsamt att få information. Jag var med när Facebook etablerades, där fanns en öppenhet och tydlighet. Vi fick kontinuerlig information. Det är så jag tycker att en demokrati ska fungera.

Brännberg är inne på samma linje.

– Demokrati och förankring får man inte bara i val. Det är även mellan valen, säger han.

Han tar förslaget på att placera återvinningen på Lövskatan, som mötte stora protester, som ett exempel på bristande dialog.

– Det är en symbol för bristen på dialog, en slags "det är vi som bestämmer-mentalitet" från kommunledningen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!