Brandmän vill rycka ut på sjukdomsfall

Norrbottens brandmän vill kunna rycka ut på sjukdomsfall när alla ambulanser är upptagna. Landstinget går inte med på en sån lösning.- Folk tror att det enda vi kan göra är att spruta vatten på en eventuell brand, säger Urban Nilsson, brandman på räddningstjänsten i Luleå.

Brandmannen Urban Nilsson visar kommunpolitikern Camilla Hansen (c) hur en defibrillator fungerar. FOTO: Pär Bäckström

Brandmannen Urban Nilsson visar kommunpolitikern Camilla Hansen (c) hur en defibrillator fungerar. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-11-21 06:00
Brandmän får enligt nu gällande regler endast rycka ut när det händelser som går under lagen om skydd mot olyckor, som exempelvis bränder och trafikolyckor. På sjukdomsfall är det landstingets ambulanser som skickas ut.
Samtliga räddningstjänster i Norrbotten har under flera år försökt få till ett avtal med landstinget som skulle göra det möjligt för de att rycka ut på sjukvårdslarm.
Hjärt- och lungräddning
Tanken är att brandmännen kan vara först på plats och göra hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans. Brandmännen har kunskapen och bilarna är i dag utrustade med så kallade defibrillatorer, maskiner som ger hjärtat elektriska stötar för att återfå hjärtrytmen.
- Vi vill vara ett komplement till ambulanserna. Vi larmas ut om det inte finns någon ambulans tillgänglig, säger Patrik Bylin, chef på räddningstjänsten i Luleå.
Han framhåller att räddningstjänsten finns på fler platser i länet än vad ambulansverksamheten gör och når därmed fler personer, inte minst på landsbygden.
I går fick politikerna Margaretha Lindbäck (s), Inger B Larsson (s) och Camilla Hansen (c) i Luleå kommuns räddningsutskott utbildning i hjärt- och lungräddning. De lärde sig även att använda en defribillator.
Redan för ett år sedan skrev de tre ett brev till landstinget där de påtalade vikten av att få till ett avtal.
- Vi har fortfarande inte fått något svar, säger Camilla Hansen.
I södra Sverige, bland annat i Stockholm, fungerar samarbeten mellan räddningstjänst och ambulans bra och har medverkat till att allt fler överlever hjärtinfarkter, påpekar Patrik Bylin.
- Kan vi rädda liv, ja då ska vi bidra med det. Alla rapporter visar att det bara finns vinnare i det här, säger han.
Brandmannen Urban Nilsson höll i kursen i hjärt- och lungräddning för kommunpolitikerna. Han anser att det är skandal att det inte finns ett avtal än.
Ingen prioriterad fråga
- För ett tag sedan var det ett fall tre minuter från brandstationen. Vi fick inte åka ut på det. Han låg där och väntade på ambulans i 25 minuter, säger han.
Hans Rönnqvist, chef för division opererande på landstinget svarar dock att frågan inte är prioriterad.
- Där vi har långa avstånd kan det vara intressant, inte direkt i själva tätorterna. Det handlar om utbildning och medicinskt ansvar och sådant också, säger Hans Rönnqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om