Enligt EU:s arbetstidsdirektiv från 2003 ska en medarbetare under ett dygn ha minst 11 timmars sammanhängande ledighet. Efter att EU-kommissionen har riktat kritik mot Sverige, ska arbetsmarknadens parter se över hur direktivet tillämpas i Sverige och nå en lösning fram till 1 oktober i år.
Från Brandmännens riksförbunds har det kommit starka protester.
– Det kan få väldigt stora konsekvenser. Vi får signaler om att brandmän kommer att lämna sitt yrke, säger Magnus Krantz central ombudsman på Brandmännens riksförbund.
Han ser inte någon hälsorisk med att jobba 24 timmar i sträck i och med att de har möjlighet att sova på natten om det inte är något larm.
– Brandman är inget välavlönat yrke men man har ett attraktivt arbetsschema. Du får några lediga dagar där du kan göra annat och har lagt upp vardagspusslet utifrån det.
Det finns också många som kombinerar jobbet som heltidsbrandman med ett annat jobb, till exempel att vara deltidsbrandman, berättar han. På så sätt kan de åka på larm även när de är lediga från jobbet som heltidsbrandman. Konsekvensen om reglerna om dygnsvila införs kan bli att detta inte kommer att vara möjligt längre och i förlängningen ser han det som ett hot mot hela verksamhetens personalförsörjning.
Men de har inte kastat in handduken utan hoppas fortfarande på en positiv lösning.
– Vi tolkar det som finns att finns möjligheter att göra avvikelser och fortsätta med dygnstjänstgöring, säger han.
Daniel Mustajärvi är brandman hos räddningstjänsten i Luleå och fackombud.
Han pekar också på möjligheten att tillämpa undantag.
– Det här är ju skyddslagstiftning i grunden som finns till för arbetstagarnas skull, men nu används den emot oss och det är det som är det knepiga.
I vanliga fall är han inte EU-kritiker, men denna gång slår det fel, menar han.
– Det här är en form av överförmynderi och jag tycker att det spelar i arbetsgivarnas händer, vilket kan få följden att vi får fler arbetspass per vecka. Den lösning vi har idag har fungerat bra sedan gammalt.
Det absolut sämsta scenariot han ser framför sig är om det införs treskift med åttatimmars pass med vaken natt, utan möjlighet till vila.
– Än så länge vet vi inte hur det kommer att utfalla. Men många är oroliga för sämre villkor och det kan bli droppen som får folk att söka sig till andra yrken, säger Daniel Mustajärvi.