Brandingenjörerna eftertraktade på arbetsmarknaden

LULEÅ. Brandingenjörsutbildningen vid LTU är het - i flera avseenden. Den här våren har den första kullen i Luleå tagit examen.- Vi var väl lite av försökskaninner men utbildningen håller hög kvalitet, säger nyutexaminerade David Hultman.

Två av studenterna på LTU:s brandingenjörsutbildning vid en brandövning på Sandös räddningsskola. Studenterna tillhör den första kullen utexaminerade brandingenjörer på LTU.  FOTO: Marcus Henriksson

Två av studenterna på LTU:s brandingenjörsutbildning vid en brandövning på Sandös räddningsskola. Studenterna tillhör den första kullen utexaminerade brandingenjörer på LTU. FOTO: Marcus Henriksson

Foto: Marcus Henriksson

Luleå2008-05-28 06:00
Brandingenjörer är åtråvärda på arbetsmarknaden och det avspeglar sig i intresset för brandingenjörsutbildningen vid Luleå tekniska universitet, LTU. Utbildningen har 30 platser och det går tre sökande på varje plats. Brandingenjörsutbildningen finns bara vid universiteten i Luleå och Lund.
Toppklass
När utbildningen startade i Luleå fanns bara åtta platser. "Pionjär-kullen" tog examen nu i vår.
- Det har varit en givande utbildning. Jag ångrar absolut inte att jag gick i Luleå. De tar alltid lite tid för en ny utbildning att hitta sin optimala form. Vi var väl lite av försökskaninner men utbildningen håller hög kvalitet och har förbättrats kontinuerligt. När det gäller de rena ingenjörsämnena som ingår i utbildningen så är ju universitetet i Luleå i absolut toppklass, säger David Hultman, nyutexaminerad brandingenjör.
David Hultman kommer ursprungligen från Skellefteå. Efter sin examen ska han läsa ett påbyggnadsår vid universitetet i Lund för att få officiell behörighet att arbeta operativt som räddningsledare inom räddningstjänsten.
Allsidig utbildning
David Hultman tycker att brandingenjörsutbildningen i Luleå gav en allsidig och bred grund för hans framtida yrke.
- Man har ju möjlighet att välja många praktiska kurser och det gjorde jag. Det var intressant och lärorikt att få prova på bränder i verkligheten så att säga. Vi fick tillbringa en hel del tid både på brandövningsfältet på Hertsön och på Räddningsverket anläggning på Sandö, säger han.
Som brandingenjör kan man arbeta inom räddningstjänsten, på större företag eller som konsult.
- Jag vill satsa på ett arbete inom räddningstjänsten, ute på fältet där de teoretiska kunskaperna tillämpas praktiskt, säger David Hultman.  
FAKTA Brandingenjör
Brandingenjörens främsta uppgift är att förebygga olyckor och tillbud av olika slag. Brandingenjören skall förstå en brand och veta hur den skall släckas och om en brand eller annan olycka inträffar ska hon/han ha kunskaper om hur konsekvenserna skall mildras.
Förutom inom brandteknik ger utbildningen gedigen kompetens inom riskhantering. Brandingenjörens uppgift är många gånger att arbeta med risker i samhället på ett systematiskt sätt, exempelvis identifiera risker, bedöma risker och ge förslag på hur riskerna kan minskas eller elimineras.
Utbildningen har både teoretiska och praktiska moment. I utbildningen studeras bränder teoretiskt, bränder simuleras med hjälp av datorverktyg och verkliga bränder studeras på ett övningsfält samt i byggnader under kontrollerade förhållanden. Utbildningen ska också ge en bred bas inom bland annat ledarskap, ekonomi och juridik.
Brandingenjörer är eftertraktade hos försäkringsbolag och räddningstjänster runt om i landet. Brandingenjörsexamen är ett krav för att kunna bli räddningsledare eller räddningschef inom den kommunala räddningstjänsten. Myndigheter och konsultbolag har behov av brandingenjörens kompetens. Många företag, exempelvis inom massa- och eller stålindistrin, har en produktion där värme eller risken för brand är ett dagligt hot och de behöver brandingenjörer. Utöver detta finns också behov av forskare hos företag och universitet världen över. Det råder brist på brandingenjörer och arbetsmarknaden bedöms vara mycket god även i framtiden.

Källa: http://www.ltu.se/edu/program/TYBRG
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!