Det var natten mot måndag i förra veckan som brand utbröt i fastigheten på Järpgränd och ett 30-tal hyresgäster blev hemlösa.
De senaste åren har flera storbränder inträffat på Hertsön. Bränderna har börjat i vindsutrymmen, men trots misstankar om mordbrand har ingen kunnat lagföras.
Efter den senaste branden väcks oron och ovissheten åter till liv bland boende.
Hamid Roofogaran, Hertsöbo, har tidigare bott i ett hus av samma typ som de som brandhärjats. Han har också en son och bekanta som bor i de utsatta kvarteren.
Nu vill han se ordentliga åtgärder från fastighetsägarna, till exempel att man helt bommar igen dörrarna upp till vinden.
– Hur många gånger ska det brinna? Ska man vänta tills någon omkommer?
Sedan tidigare är vindsdörrarna försedda med tagglås, så att bara hyresgäster ska kunna ha tillträde.
– Det är bra, men det räcker inte. Har man varit i ett sådant vindsförråd så ser man hur lätt det är att det tar fyr. Där är torrt virke och masonit. Hälften av burarna är tomma, i resten är det bara skräp. Oavsett vad som är brandorsaken kan man ta bort förråden.
Han tycker att fastighetsägarna åtminstone ska ställa frågan till hyresgästerna.
– Är det värt att förlora hälsan eller livet, jämfört med att ha ett litet förråd. Bränderna är ett trauma för många, säger Hamid Roofogaran.
Han efterlyser också att brandvarnare och rörelsedetektorer installeras i vindsförråden och kopplas till lägenheter eller trapphus.
– På så sätt får man ju en gratis brandvakt i varje lägenhet.
Det eldhärjade huset på Järpgränd tillhörde tidigare Lulebo och ägs numera av fastighetsbolaget Heimstaden. Rikard Paulsson, områdeschef för Heimstaden i Luleå, vill inte närmare kommentera vilka åtgärder företaget kan tänkas vidta.
– Vi går ut med information när vi gör förändringar men jag vill inte föregå den diskussionen. Den ska vi ta med hyresgästerna och inte i media, säger han.
Kan det bli aktuellt att bomma igen vindsförråden?– Det är inte så enkelt att göra eftersom vi har avtal gentemot hyresgästerna. Det jag kan säga är att vi jobbar för att förhindra att sådant här händer, men det är inget vi vill kommentera just nu.
I området på Hertsön har kommunala Luleåbo fortfarande kvar ett antal hus av samma typ som de branddrabbade. Efter branden förra veckan förstärktes tillsynen.
– Vi har rondering där vi kollar dörrar och vindsvånignar. Vi har också lite andra uppslag som vi jobbar med, säger Niklas Kihlangi, fastighetschef vid Lulebo.
Är det aktuellt att sätta in rökdetektorer?– Vi tittar även på larmlösningar och sådant. Det vi gjort nu är att öka närvaron, det kan man göra med kort varsel. Sedan jobbar vi med andra lösningar som kan skydda oss långsiktigt, säger Niklas Kihlangi.