Brand i Svartöstaden

Ett hyreshus i Svartöstaden drabbades av svåra rökskador vid en brand på tisdagseftermiddagen.Fredrik Halsius, som bor i huset, upptäckte branden och larmade brandkåren.

Branden började i en av lägenheterna på bottenvåningen. Hyresgästen i lägenheten, en man i 40-årsåldern, var inte hemma. Räddningstjänsten fick snabbt elden under kontroll men rökskadorna blev omfattande.  FOTO: Pia Hanzi

Branden började i en av lägenheterna på bottenvåningen. Hyresgästen i lägenheten, en man i 40-årsåldern, var inte hemma. Räddningstjänsten fick snabbt elden under kontroll men rökskadorna blev omfattande. FOTO: Pia Hanzi

Foto: Pia Hanzi

LULEÅ2008-08-06 06:00
Fredrik Halsius är en av husets fyra hyresgäster. Han bor på bottenvåningen. Det var vid 14-tiden som han upptäckte att det brann.
- Jag skulle gå och hämta snus när jag upptäckte att det rök in genom ventilen från grannlägenheten. Så jag ringde brandkåren och sedan gick jag och varnade de andra i huset. Sedan började brandvarnaren i trappuppgången att tjuta. Jag ropade utanför fönstret till lägenheten det brann i men ingen verkade vara hemma. Fönsterrutorna sprack av värmen, berättar han.

Fem bilar från räddningstjänsten var snabbt på plats och elden kunde fås under kontroll. Någon risk för att branden skulle sprida sig till intilliggande fastigheter förelåg aldrig. Eftersom räddningstjänsten inte visste säkert huruvida hyresgästen, en man i 40-årsåldern, i den brinnande lägenheten var hemma gick man snabbt in med rökdykare. De kunde dock konstatera att ingen människa fanns i lägenheten.
Vet inte orsak till brand
Vad som orsakat branden är ännu oklart.
- Men jag såg genom fönstret att det brann från en lampa i köket. Det kan ha varit ett elfel, säger Fredrik Halsius.
Han andades in en del rök när han varnade de andra boende i huset och när han bar ut TV, stereo och dator från sin lägenhet. I övrigt uppges ingen ha blivit skadad vid branden.
Brandvakter fanns på plats under hela natten för att förhindra att pyrande glöd i trossbotten och isolering skulle få elden att flamma upp på nytt.
Huset fick stå kvar
Det eldhärjade huset är ett av fyra gula hyreshus med fyra lägenheter i varje som ligger i änden på Sandgatan. Husen, som är byggda på 1940-talet, ägs av kommunen och ingår den så kallade lokalbanken. För över 20 år sedan bestämdes att husen ska rivas eftersom markens behövdes för SSAB:s expansion och Banverket också kan komma att behöva marken för byggandet av Botniabanan.
Senast 2006 ville kommunen riva husen men efter protester från hyresgästerna fick husen, som är i behov av underhåll och upprustning, stå kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om