Brand i flerfamiljshus

Vid 23.20-tiden på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten om en befarad lägenhetsbrand i ett flerfamiljshus på Tallvägen i Gammelstad.
När räddningstjänsten kom på plats visade det sig att det brann i källaren och trapphusen var rökfyllda.
- Det gick inte att ta sig ut för all rök, jag fick vänta tills brandkåren kom med en gasmask, säger Hanna Hjerpe som larmade räddningstjänsten.

Sivert Buskdahl bor på tallvägen och utrymmer sin lägenhet efter branden

Sivert Buskdahl bor på tallvägen och utrymmer sin lägenhet efter branden

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-04-13 05:00

Rökutvecklingen var stor och alla boende kunde inte ta sig ut från sina lägenheter.

- En hoppade från andra våningen. Han landade i en snödriva och skadade sig inte, men var chockad och fick sitta i min bil till hjälpen kom. Han hade inte ens några skor, säger Sivert Buskdal, en av de boende i huset.

Elcentral fattade eld
Sivert Buskdal berättar att branden startade i en elcentral i källaren och att röken utvecklade sig snabbt eftersom det var ett större möblemang, magasinerat i källaren, som fattade eld. Själv vaknade han av att en kvinna bankade på hans dörr och skrek att han skulle ta sig ut.

Räddningstänsten kunde snabbt släcka branden, men två av de boende fick föras till Sunderby sjukhus med ambulans. Ytterligare ett antal personer uppsökte sjukhuset på egen hand för kontroll.

Nio av de boende i huset tillbringade natten på hotell i centrala Luleå, övriga sökte sig till bekanta.

Kunde inte sova
- Jag har inte sovit en minut i natt. Jag var för skakig, det var hemska bilder som kom upp när jag skulle sova. Jag var skakig och är fortfarande skakig, säger Sivert Buskdal som nu tillfälligt flyttar till döttrarna i Ängesbyn utanför Luleå.

- Vi vet inte när de kan komma tillbaka till sitt boende. Polisen ska göra den tekniska undersökningen först och det går inte att säga när den är klar. Först då kan vi gå in för att starta elen i huset, säger Mats Tolonen, Lulebos områdeschef för område väst.

Rökskador
Enligt Tolonen handlar skadorna på lägenheterna mer om rökskador än om brandskador och säger att Lulebo nu har gjort sitt för att fixa logi och att försäkringsbolagen tar över.

- Jag vet inte mer än vad som skrivs i tidningen och hoppas på att bli kontaktad av Lulebo, någon kvartersvärd eller vad som helst, säger Hanna Hjerpe som nu bor hos sin före detta sambo.

- Jag har inte sovit bra. Det är mycket tankar om vad som ska hända nu, när man får tillgång till sina saker och vad som finns kvar.

Rubriceras som mordbrand
Polisen har rubricerat branden som mordbrand.

- I nuläget är det så. Kriminaltekniker har inlett en förundersökning och de får avgöra om rubriceringen ska kvarstå eller om det finns en naturlig orsak till branden, säger Inge Barsk, polisens förundersökningsledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om