Bra vård - om du bor på rätt ställe

Här får du bäst vård i länet - och sämst. NSD har listat länets vårdcentraler.
Och de stafettläkartyngda inrättningarna hamnar i botten.
- De som har låga poäng har bara ett fåtal fasta läkare, säger Meta Wiborgh, Bergnäsets vårdcentral.

Stadsvikens vårdcentral. 81,6 procent nöjda patienter.FOTO: Pär Bäckström

Stadsvikens vårdcentral. 81,6 procent nöjda patienter.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2012-03-29 05:30

Vårdcentralen i Hortlax är bäst. Haparanda sämst. Det visar den undersökning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, genomfört.

Det är första gången som Norrbottens vårdcentraler deltog i den nationella undersökningen av kvalitén på vården. Undersökningen genomfördes under hösten 2011 via enkäter till vårdcentralernas patienter.

Undersökningen bygger på åtta frågor om tillgänglighet, helhetsintryck, bemötande, delaktighet, information, förtroende och om patienten skulle rekommendera vårdcentralen.

Kustborna mest nöjda
Enligt Meta Wiborgh, läkare och verksamhetschef på Bergnäsets vårdcentral som är näst bäst i länet, finns det två faktorer som gör att de har lyckats.

- En gemensam nämnare för de tre vårdcentralerna i topp är att de har doktorer som chefer, säger hon.

- Vi har lättare att rekrytera läkare. Man pratar bäst med sina egna kompisar och det är lätt för oss att hitta lösningar som fungerar.

Nöjdast är med vården är patienterna längs kusten. Sämst vård ges enligt patienterna i Malmfälten. Och allra mest missnöjda med vården är patienterna som är skrivna hos Haparanda vårdcentral. Enligt Meta Wiborgh är ett utmärkande drag för de vårdcentraler som har många missnöjda patienter ett stort antal stafettläkare.

- Jag vet de vårdcentraler som har låga poäng som kanske bara har en eller två fasta läkare. De som hamnar på deras listor är förstås lyckostar. Och de får bra omhändertagande, säger hon.

- Men de som går till de andra stafettläkarna får det inte så bra.

Kontinuitet
Meta Wiborgh menar att allmänmedicin handlar mycket om kontinuitet.

- Är man på åtta besök med åtta olika doktorer, som inte ens alltid orkat läsa ens journal. Då blir det väldigt ytligt. Vi vet hur våra patienter har det med sjukdomshistoria, jobb och om deras liv. Det har betydelse, säger hon.

Många läkare slutar också för att de tycker arbetet på vissa vårdcentraler är för tungt. De söker sig istället till sjukhusen.

- Där har man alltid kollegor omkring sig. Här jobbar vi mycket ensamma. Vi har bestämt oss att varje dag efter lunch sitta ner tillsammans och prata om medicinska problem, säger Meta Wiborgh.

Norrbotten placerar sig ungefär i mitten av landstingen. Enligt SKL är det de minsta vårdcentralerna som är populärast. De största får ofta bottenbetyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om