Bra gryta är kockens bäste vän

Gillar du att laga mat? Då bör du satsa på rejäla grytor i köket. Även om kostnaden för en riktigt bra kastrull är hög har du igen pengarna i det långa loppet. - De sämsta kastrullerna bränner vid maten samtidigt som de inte håller lika länge, säger Berit Carlsson vid Energimyndighetens Testlab.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2007-05-29 00:00
Intresset för matlagning har ökat under de senaste åren. En förklaring kan vara att det blivit trendigt att svänga ihop avancerade maträtter hemma i köket.

Samtidigt har utbudet av olika typer av köksredskap ökat markant. I dag finns det snart sagt en maskin för varje arbetsmoment. Men fortfarande är de klassiska redskapen de viktigaste.

- Bra kastruller är A och O, menar Berit Carlsson som tillägger att förr i tiden köpte man rejäla grytor i gjutjärn som gick i arv flera generationer innan de kasserades. I dag har kastruller blivit något av en slit- och slängvara.

Låga priser i kombination med dåliga material och undermålig kvalitet gör att många tvingas byta kastrullerna med jämna mellanrum. Även om gjutjärnskärl har lång livslängd är det kokkärl i rostfritt stål som är den riktiga storsäljaren tillsammans med grytor med någon form av plastbeläggning, där teflon är den vanligaste.



Som konsument inte är lätt att välja bland det stora utbudet av märken och modeller, menar Berit Carlsson.

- Först och främst måste kastrullen passa den egna spisen. Ta gärna mått på plattorna hemma i köket innan du köper en gryta. Bäst är om kastrullen täcker plattan helt och hållet. Annars försvinner värmen vid sidorna, säger hon och tillägger att det även är viktigt att kastrullens botten är så plan som möjligt.

Tyvärr är det svårt att kontrollera detta i butiken eftersom materialet i kastrullen förändras när det blir varmt. Helst bör botten bukta in svagt när grytan är kall eftersom materialet utvidgar sig när den står på en varm platta.



Ju tunnare botten är desto lättare bränns maten vid på spisen. Om grytan bara innehåller rostfritt stål ökar risken eftersom stålet leder värmen dåligt. Botten bör vara minst tre millimeter tjock och då gärna uppbyggd i tre lager, till exempel aluminium i mitten och rostfritt stål överst och ytterst.

Berit Carlsson menar att aluminium är ett mycket bra material eftersom metallen leder värme och gör att maten inte bränns vid så lätt. Men under de senaste åren har den här typen av kärl försvunnit från marknaden. Det kan bero på kunderna skrämts av tidigare rapporter om att metallen kan fälla ut och hamna i maten.

- Riskerna visade sig dock vara försumbara, men kunderna valde ändå bort aluminiumkärlen, säger Berit Carlsson och tillägger att en annan nackdel med den gamla typen av aluminiumkastruller var att de inte passade bra på spisar med keramikhäll eftersom det lätt blev fula beläggningar på hällen.

- I dag finns det dock aluminiumkärl med plastbeläggning inuti som gör att man definitivt inte behöver vara orolig för att metallen löser ut sig i maten, inte ens när det gäller sura livsmedel.



Den främsta fördelen med plastbeläggning är att risken för att maten bränns vid minskar samtidigt som det går att minska fettmängden. Till nackdelarna hör att beläggningen efter en tid kan bli repig vilket gör att maten lätt bränner fast. Ett sätt att förlänga plastkärlens livstid är att använda mjuka redskap av trä eller plast.

- Beläggningen kan skadas om man sätter en tom gryta på en mycket varm platta. Det är viktigt att det finns något i grytan när den värms upp, säger Berit Carlsson och tillägger att de nya induktionshällarna ställer nya krav.

- Då krävs det krävs en magnetisk botten i kokkärlet för att det ska bli varmt, säger Berit Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!