Bottenbetyget: Äldre får inte gå ut

Få gamla i Luleå har möjlighet att få frisk luft. Äldreomsorgen får bland de sämsta betygen i landet när det gäller promenader med gamla på boenden.

UTE VARJE DAG. George Gard, 78, bor hemma och tar sig ut varje dag utan hjälp. Han menar att det är viktigt att kommunen hjälper äldre som har det svårt. Samtidigt visar statistik att Luleå kommun är bland de sämsta i landet på hjälpa äldre på boenden att ta sig ut.

UTE VARJE DAG. George Gard, 78, bor hemma och tar sig ut varje dag utan hjälp. Han menar att det är viktigt att kommunen hjälper äldre som har det svårt. Samtidigt visar statistik att Luleå kommun är bland de sämsta i landet på hjälpa äldre på boenden att ta sig ut.

Foto: Kristofer Naess

LULEÅ2015-12-05 08:00

Gamla på vård- och omsorgsboenden i Luleå får sällan komma ut i friska luften. Faktum är att Luleå kommun får en bottenplacering i hela landet. Av 255 rankade kommuner under förra året hamnar Luleå på 238:e plats. Runt om i länet är det lika illa.

Arvidsjaur är näst sämst i landet på 254:e plats. Gällivare hamnar 252:e plats. Boden på plats 245. Detta i SKL:s sammanställning för 2014.

På ett av Luleås vård- och omsorgsboenden, Per Hindersagården, uppger endast 23 procent att det är mycket eller ganska nöjda med möjligheten att komma ut. Margaretha Bladfors-Eriksson (S), socialnämndens ordförande, medger att de har mycket att jobba med inom äldreomsorgen.

– Men man måste också se att det skiljer sig mycket mellan boendena. Sen finns det boenden och även hemtjänstgrupper som måste få bättre siffror, säger hon.

– Det räcker ju med att ett boende bara har 30 procent nöjda så drar det ner allihopa.

De har från nämnden bestämt sig för att rikta speciella insatser för att att få upp betygen för bemötande och delaktighet, där Luleå också ligger lågt på rankingen.

– Självklart ska man också få gå ut och man ska ha en individuell plan för detta. Men det det kan ju också finnas de som inte vill gå ut, säger Margaretha Bladfors-Eriksson.

På Storgatan i Luleå går George Gard, 78. Han bor hemma och han menar att möjligheten för honom att komma ut håller honom frisk.

– Jag går ut nästan varje dag. Bara komma ut och gå, säger han.

De senaste dagarnas slask har gjort det svårt att ta sig fram med rollatorn.

– Att komma ut som gammal är det viktigaste. Man blir så konstig i huvudet när man sitter inne. Kan man inte komma ut själv måste man få hjälp, säger han.

– Jag fick färdtjänst för två månader sen men jag har inte använt den än. Jag går istället.

Under förra veckans budgetfullmäktige fick socialdemokraterna hård kritik för att de inte satsat mer pengar på äldre. Och för att socialnämnden inte äskat om några extra pengar till sin verksamhet.

– Alla gör äskande till budgetutskottet. Soc krävde noll. Nu fick de sex miljoner i alla fall och då förstår man att det behövs, säger Thomas Olofsson (FP).

Han menar att kvalitetstänkande inom äldreomsorgen måste får ett lyft.

– Man skulle må bra av konkurrens. Det borde finnas en möjlighet att få välja vilket äldreboende som är aktuellt. Och det handlar också om att personalen ska kunna välja olika arbetsgivare. Man såg att den kommunala skolan tog det som en utmaning när privata släpptes in och man vässade till sig, säger han.

Enligt Thomas Olofsson ligger problemen i Luleå på arbetsgivarnivå.

– Det saknas någonting där. Jag tror det handlar mycket om bristande ledarskap. Det är problemet. Det handlar inte om de som jobbar, för de sliter jättemycket. Det här är ett tecken på att något inte fungerar bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om