Tillgångarna som frysts tillhör de fem personer som misstänks för grova brott gällande penningtvätt och bokföring. Dels handlar det om privata ägodelar och ekonomiska medel, och dels om egendom som är kopplad till de misstänktas egna bolag.
Luleå tingsrätt har beslutat om kvarstad för värden upp till drygt 63 miljoner, och Kronofogdemyndigheten har på Ekobrottsmyndighetens uppdrag säkrat tillgångar (se faktaruta).
Fastigheter, exempelvis. Bland annat två bostadsrätter och en exklusiv fritidsfastighet. Även fordon, som en lyxig sportbil värd cirka en miljon och en Mercedesbuss, liksom tyngre fordon som lastbilar, hjullastare och släp.
Även i hemmen har egendom säkrats, exempelvis hemmagym, exklusiv klocka, vaser och lampor.
Likvida medel på bankkonton i flera olika banker har säkrats. Dessutom kontanter till ett värde av 30 000 kr.
– Banken får betala in det belopp som vi begär. Pengarna kommer att ligga säkrade hos oss fram tills att en dom faller. Blir det en friande dom så får vi givetvis betala tillbaka pengarna, säger Carina Adolfsson, kronoinspektör vid Kronofogdemyndigheten.
Tillslaget den 9 april med gripanden och husrannsakningar leddes av civila utredare och poliser från EBM i Umeå och Sundsvall, samt personal från Uppsala och Stockholm. Det var samordnat på fem olika orter i Norrbotten, Västerbotten och Stockholm.
– Kvarstadsbesluten avser säkrande av egendom för att täcka dels framtida yrkanden om företagsbot mot sex bolag som ingår i utredningen, dels framtida yrkanden om förverkat värde av medel som varit föremål för eller utbyte av penningtvätt, säger Nina Stenberg, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Hon är fortsatt förtegen om utredningen.
– Det jag kan säga i nuläget är att det pågår ett intensivt arbete med utredningen. Vi har en stor mängd beslag att gå igenom och analysera, vilket är tidskrävande. Ytterligare förhör kommer hållas vilket gör att jag i nuläget inte kan gå in närmare på vad misstankarna består av, för att undvika att förhörspersonernas uppgifter påverkas.
Vilken typ av beslag handlar det om?
– Exempelvis bokföring, telefoner och andra it-beslag.
Tillslag gjordes i Västerbotten, har ni berättat tidigare. Vad handlade det om?
– En av de misstänkta befann sig i Västerbotten vid frihetsberövandet.
Nina Stenberg bekräftar att samtliga fyra häktade fortfarande är frihetsberövade.
Har det tillkommit ytterligare misstankar eller misstänkta personer?
– Jag har inte möjlighet att gå närmare in på misstankarna i nuläget med anledning av förundersökningssekretessen, säger Stenberg.
Samtidigt pågår en intern utredning vid BDX i Luleå.
Två av de misstänkta männen har chefspositioner på miljardföretaget och är i nuläget avstängda. En tredje, Roger Åström, är störste enskilde ägare. Åström har varit ordförande och var ledamot av styrelsen fram till bolagsstämman i lördags.
– Två av våra medarbetare är involverade och vi vet ännu inte omfattningen för BDX. Vi bistår myndigheten med uppgifter, och utredningen är ett arbete som egentligen pågår hela tiden. Vi tittar efter luckor i våra interna kontroller. Hur ser rutinerna för attestering ut? Har vi säkrat verksamheten? Kontrollen blir en kombination av vem som gjort vad och hur vi arbetar, säger Catrin Ingvarsson, vd vid BDX.
När kan utredningen vara klar?
– Det kan jag inte säga nu. Det hänger ihop med Ekobrottsmyndighetens utredning också.