Bostäder största problemet

På onsdag räknar Luleå tekniska universitet med 2400 nya studenter. Många av dem har ingenstans att bo.

SOCIALT. Pontus Wikström har valt att hyra ut rum i sitt hus till studenter vid LTU. Ida Rehnström har                  precis flyttat in.

SOCIALT. Pontus Wikström har valt att hyra ut rum i sitt hus till studenter vid LTU. Ida Rehnström har precis flyttat in.

Foto: Åsa Junkka

LULEÅ2014-08-18 06:00

I Avan bor Pontus Wikström i ett hus från 1800-talet. I fredags flyttade Ida Rehnström, ny student från Fagersta, in och till veckan kommer en student till. Att hyra ut rum i huset har blivit ett sätt att kunna bo stort även när barnen flyttat.

– Det är roligare att bo stort med andra än litet själv, säger han.

För Ida Rehnström var det en lättnad att få någonstans att bo. Hon har sökt bostad i ett halvår och samma dag som hon fick boendet i Avan hade hon ringt 20 samtal om en bostad i Luleå. På onsdag börjar hon studera tekniskt basår vid LTU.

– Jag vill ha en trygg punkt att vara på när allt annat är nytt, säger Ida Rehnström.

Ungefär 2400 nya studenter börjar på LTU i dag både i Luleå och på de distansutbildningar som finns runt om i länet och landet. Det är färre än förra året och neddragningen är medveten från universitetets sida.

– Anledningen är att vi från regeringen har ett takbelopp som vi inte bör överstiga, säger Inger Bergström, chef för utbildning och forskning.

Trots det är bostadssituationen problematisk. På köp- och säljsajterna söker många blivande studenter bostad och Studentbostadsservice, som har hand om bostäder på Klintvägen och på Vänortsvägen, är tydliga. Det är ungefär 10 månaders kötid till att få en bostad. Till en lägenhet är det mellan ett och åtta års kötid. Den akuta situationen försöker universitetet och kårerna lösa med vandrarhem, men flera av dem är redan fulla. På First camp är ett femtontal stugor uthyrda till nya studenter och telefonen går varm i bokningen.

– Långsiktigt behöver det byggas mer. Kortsiktigt behövs det kreativa lösningar, säger Isak Utsi, ordförande för Luleå studentkår.

Han berättar om studenter som är antagna men tvekar att komma hit på grund av att de inte ar någonstans att sova.

– Det är synd för Luleå.

Nya aktörer börjar höra av sig till kårerna.

– Kalix kommun har hört av sig för att se om de kan hjälpa till med boenden i Kalix, säger Isa Utsi.

Pontus Wikström har fått runt 25 samtal om rummen trots husets läge en bit bort från campus. Han tror att det finns fler som sitter i samma situation som honom med ett eller ett par rum över och rekommenderar att hyra ut till studenter.

– Man vinner på det socialt och får in lite mer pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om