Lite i skymundan har Norrbotten fått ytterligare ett börsnoterat företag. Den första april 2022 slogs Nyab AB ihop med det finska företaget Skarta, som är noterat på aktiemarknaden Nasdaq First North i Helsingfors.
Affären lanserades inledningsvis som att det finska bolaget köpte upp Nyab, men i praktiken handlade det om det rakt motsatta. I dag har den nya företagskonstellationen norrbottniska ägare som sitter på en aktiemajoritet motsvarande 60 procent av börsvärdet.
Nu utreds möjligheterna inför nästa steg. Det handlar om en flytt till Stockholmsbörsen.
– Inget beslut är fattat än, men vi umgås med sådana tankar. First North börjar inte längre vara rätt plats för oss. Kapitalmarknaden på Stockholmsbörsen är större. Det vore ett naturligt steg med tanke på att 70 procent av vår marknad finns i Sverige, förklarar Johan Larsson.
När kan det bli aktuellt?
– Eftersom vi numera är ett börsnoterat bolag kan jag inte kommunicera ut det än, även om jag hypotetiskt har en klar bild. Vi utreder frågan.
Vi befinner oss i företagets svenska huvudkontor som ligger i kvarteret Ripan i Luleå. Här har koncern-vd Johan Larsson sitt arbetsrum med utsikt över stadens södra hamn, trots att företagets huvudkontor ligger i Uleåborg.
För nio år sedan grundade han Nyab bland annat tillsammans med sin bror Mikael Ritala. I dag äger bröderna 34 procent av aktieinnehavet i den nya företagskonstellationen.
På tisdagen höll Skarta Nyab AB en extra bolagstämma i Helsingfors. Då fattades beslut om att företaget ska byta namn till Nyab. Ändringen träder i kraft den 14 december. På stämman valdes också LKAB:s tidigare vd Lars-Eric Aaro in som ny styrelseledamot.
Företaget arbetar med anläggningsarbete kopplat till industri, infrastruktur samt energi. I dag handlar det om 350 anställda i Sverige och Finland, men om man räknar in entreprenörer ökar antalet med 1 000 personer.
I Sverige handlar det om över 100 projekt, där merparten finns i norra Sverige och Mälardalen. Norrbotniabanan, upprustningen av E10 samt Vattenfalls transformatorsstation i Vaikijaure är några exempel.
Den framtida marknaden för norra Sverige ser god ut med tanke på den stundande gröna omställningen. Johan Larsson gör ingen hemlighet att han gärna ser att huvudkontoret flyttas till Luleå, även om han betonar att det slutgiltiga beslutet fattas av aktieägarna.
Han pekar på digitaliseringen som en förutsättning för de senaste årens expansion och nämner Bastard burgers som ett annat exempel på snabbväxande företag utanför storstäderna.
– Jag är från Luleå och vill att bolaget ska inspirera. Nyab generar många arbetstillfällen. Ett huvudkontor här skulle innebär arbete för lokala banker, revisorer, försäkringsmäklare och försäkringsbolag med mera. Dessutom skulle vi betala skatt i Luleå. Vi skulle kunna vara med att skapa ytterligare ekonomisk tillväxt här, förklarar Johan Larsson.
Stämmer det att du saknar ett slutbetyg från gymnasiet?
– Jag är väldigt entreprenöriell till min läggning och hade över 50 procents frånvaro på gymnasiet. Det är vanligt bland entreprenöriella personer att de hoppar av skolan i förtid, men jag har en hög inlärningskurva när jag praktiskt får göra saker oavsett om det handlar om ekonomi, juridik eller byggteknik. Under min tid på Peab fick jag möjlighet att studera ett år på distans på Handelshögskolan i Luleå. Det var mycket lärorikt.