Polisen under närmare tio år haft ögonen på utvecklingen vad gäller grov organiserad brottslighet.
När Eastside-skylten i Gammelstad byttes ut mot Angels Place i oktober 2009 och det blev känt att Hells Angels fått fäste i Norrbotten satte polisen luppen på flera män som ingick i organisationen.
Per Karlsson, operativ chef för polisen i Norrbotten, säger att polisen redan under våren 2009 började se att Hells Angels-medlemmar och män från undergruppen Red and white crew höjde svansföringen bland allmänheten.
Bråk och dispyter
- De började visa upp sig på ett sätt vi tidigare inte sett. Männen vistades ofta krogen iförda västar, var också ofta inblandade i bråk och dispyter, säger Per Karlsson.
Tonen mellan poliser och Hells Angels-anhängare skärptes anmärkningsvärt.
Kulmen nåddes en sen kväll i slutet av juli på Skeppsbrogatan utanför nöjesbåten BBB.
Flera ur undergruppen Red and white crew var i bråk med ett annat gäng.
Bråket på krogen avstyrdes och gängen eskorterades ut till kajkanten vid Norra hamnen.
När polispatrullen kom till platsen för att avstyra fortsatta bråk blev männen i Red and white crew aggressiva och gick till attack mot poliserna. En polis tvingades dra sitt tjänstevapen för att freda sig. En kvinnlig polis blev misshandlad.
- Tumultet vid nöjesbåten var inte bra för Hells Angels image. Vi märkte också att allmänheten började få nog, säger Per Karlsson.
Hårdhandskarna
Efter händelsen bestämde sig polisen för att ta i med hårdhandskarna under devisen "det ska vara jobbigt att vara kriminell".
Det finns i dag 15 till 20 poliser i Norrbotten som har specialkunskap var gäller grov organiserad brottslighet.
Deras idoga arbete har gjort att flera av Hells Angels och Red and white crews medlemmar nu är lagförda och har fått långa fängelsestraff.
Exakt hur polisen gått till väga vill Per Karlsson inte säga.
- Receptet har varit att just göra det jobbigt att vara kriminell.
Som iglar
Vad han egentligen säger är att polisen varit på männen som iglar, hela tiden stört deras verksamhet och låtit dem inse att polisen mycket väl vet var de befinner sig och vad de sysslar med.
I samband med att Hells Angels klubblokal i Gammelstad eldhärjades och brann ner till grunden var det under stundom svårt för polisen att veta var männen höll hus.
- Jag kan säga så mycket att vi numera har kontroll även på det, säger Karlsson.
Det är inte utan anledning som Per Karlsson sprider beröm över sin personal.
- Jag tycker att den har gjort ett mycket bra arbete, men vi får ingalunda luta oss tillbaka och vara nöjda, säger han.
Eftersom flera Hells Angels-anhängare är frihetsberövade pågår en ständig nyrekrytering.
- Eftersom det i dag bara finns en man från Red and white crew på fri fot vet vi att gruppen är ute och rek-ryterar, främst från grupperingen kring Support 81.
Rekryteringsbas
- Vi vet att det inte är något enkel uppgift att få nya medlemmar, men vi vet så mycket att Haparanda är en rekryteringsbas.
Att Hells Angels endast skulle ha anknytning till Luleå, Piteå, Överkalix och Haparanda är en myt, enligt Per Karlsson.
- Det finns personer inom HA Sverige som arbetar inom gruvindustrin i Malmfälten, säger Karlsson utan att ytterligare gå närmare in på vad männen sysslar med på sin fritid.
Det är polisens kriminalunderrättelsetjänst som ligger som grund för den massiva polisinsatsen, men Karlsson vill också ge allmänheten en eloge i kampen mot den här sortens kriminella personer.