Östra länken är Luleås största vatten och avloppsprojekt de senaste åren. Under lördagen tog kommunen och NCC de första spadtagen i projektet som beräknas sluta med en prislapp på 300 miljoner kronor. På Golfängen firades byggstarten med familjedag och en utställning som visade vad som ska ske.
Det är kapaciteten i vatten och avloppsnätet som är för liten för att klara av att försörja nya byggen med rent vatten och avloppsrör. 2017 ska det gå att bygga fler hus på Kronan, och då måste den första delen av Östra länken vara klar.
När hela projektet är klart syns resultaten ovanför marken i bland annat nya parkområden runt Skurholmsfjärden, en strand vid Golfängen och ett utegym. En gångbro över kanalen till Östermalm ska underlätta för förbipasserande. Men det är egentligen bara efterarbetet. Kristina Björling Francki är landskapsarkitekt och har varit med i projektet från start.
– Det är ju i grunden ett projekt för vatten och avlopp. Men där de far fram måste det bli fint efteråt, helst med ett mervärde.
Det är det som varit utmaningen. Att skapa mervärde för Luleåborna som kommer få stå ut med störningar i trafiken och på ett populärt friluftsområde kring fjärden. Kristina Björling Francki var en av dem som mötte Luleåborna under invigningen av projektet.
– Man undrar över trafikcirkulationen mot Kronan och vad som händer på Golfängen, säger hon.
Till en undrande svarar hon att det under byggnationen ska finnas plats att promenera "runt sjön".
Den första delen kommer att gå längs Svartöstadsleden från minigolfbanan till landstingshuset. Den kallas 4 B och namnet skvallrar om att det bara är en liten del i ett stort projekt för att öka kapaciteten i näten.
– På sikt handlar det om miljardbelopp, säger Bengt Jonsson, chef på tekniska förvaltningen.
Samtidigt pågår ett arbete för att få det VA-nät som finns att klara av mer avlopp. Ett sätt är att minska på fettet i det vatten som spolas ner i avloppet. På familjedagen delade tekniska förvaltningen ut små trattar att trä på pet-flaskor. I dem ska Luleåborna samla sitt fett och slänga det i soporna. För det råder kapacitetsbrist i flera delar av Luleå.
– I centrala stan kan vi bygga mer, men i exempelvis de södra delarna är det problem, säger Bengt Jonsson.