Under lördagen var det premiär för Bondens egen marknad i Luleå, konceptet bygger på att lokala producenter samlas på marknader runt om i landet och säljer lokalproducerad mat.
– Det är ett bra sätt att handla lokalt, vi kommer ut där kunderna finns istället för att de ska hitta ut till oss, säger Anita Johansson som odlar grönsaker och bakar tunnbröd tillsammans med hennes man Ronny ute i Brändön.
Det är ett sparsamt bord som paret ställt upp i år.
– Torkan och kylan har varit svår i år, förra året var det iallafall blött på våren. Nu har det varit torrt för länge, säger Anita Johansson.
Ett tiotal försäljare fanns på plats under den molniga lördagen, Jan Nilsson från Niemisel hade med sig ett rökskåp fullt med färsk regnbåge som spred en härlig doft av alspån på Storgatan.
– Jag röker här på plats, sen är det bara för kunden att ta hem och njuta.
Varför kommer du hit och säljer?
– Det är ett lönsamt sätt, jag får fler spontana kunder här, det är lättare att nå kunden, säger Jan Nilsson.
De två väninnorna Märta Törgren och Monica Sagerlund var ute på stan och valde att titta till marknaden.
– Idag är vi mest ute efter grönsaker, det är inte samma sak som att handla på mataffären. Det är lite roligare med lokala råvaror, säger Monica Sagerlund.
Bondens Egen marknad kommer att vara på plats varje lördag under hela augusti och september.