Fyndet av ett misstänkt föremål utanför Björkskatans hälsocentral tidigt på tisdagsmorgonen satte igång en omfattande insats. Nationella bombgruppen fick flygas in och kunde först sedan föremålet skjutits sönder konstatera att det var ofarligt. Vid 12-tiden kunde avspärrningarna hävas.
Bombhot, pulverlarm och liknande incidenter orsakar varje år samhället stora kostnader. Det aktuella fallet i Luleå inte innebar dock några direkta merkostnader för den lokala polisen.
– Vi beräknar inte kostnader på det sättet. Sådant här ingår i de medel vi har för att klara olika saker. Det hände dessutom på dagtid så vi behövde inte kalla in någon på övertid, säger Per Karlsson.
Men då bombhotet fick hög prioritet måste resurser tas från annat.
– Det som händer är att andra ärenden får vänta. Sedan blir det ju andra samhällskostnader på grund av att vi måste göra åtgärden att spärra av och utrymma.
Per Karlsson har känslan av att bombhoten blivit fler på senare år.
– Det går alltid i omgångar och det ena brukar driva upp det andra. Det har varit något fler om man tittar i ett Norrbottensperspektiv, men jag har ingen bra förklaring till det, säger han.
När ett bomblarm når polisen görs först en bedömning på platsen. Finns misstanke om en skarp bomb kallas nationella bombgruppen in. Den finns i de tre storstäderna och för Norrbotten är det så gott som alltid bombgruppen från Stockholm som flygs in. Samtidigt transporteras utrustning från Umeå till aktuell plats.
Tidigare fanns kompetens inom Norrbottenspolisen för att hantera misstänkta bomber. Den avvecklades, bland annat med hänvisning till att ärendena var för få.
– De som håller på med sådant här måste hela tiden kompetensutvecklas genom att det ständigt kommer ny teknik och nya sprängämnen som de måste vara experter på. Det är en arbetsmiljöfråga, säger Per Karlsson.
Någon förändring av organisationen är inte aktuell.
– Det kommer inte att finnas experter i polisområdena eller lokalpolisområden. Vi har inte den mängden ärenden att de ska kunna hålla sig à jour på det sätt som krävs.
Tidigare fanns bombhundar vid Norrbottenspolisen, men även dessa har avvecklats.
– Vi satsar på de resurser vi behöver mest och då är det kriminalsökhundar och annat som vi utvecklar för att ha i regionen, säger Per Karlsson.
Under onsdagen fortsatte polisens utredning kring bomhotet. Prover har skickats till Nationellt forensiskt centrum i Linköping. De analysresulstat som eventuellt kan föra utredningen framåt väntas vara klara om ett par veckor.