– Jag tittade igenom våra försäljningssiffror så sent som igår för att se om bojkotten gett någon effekt, men där fanns ingen minskning i försäljningen jämfört med tidigare, säger Peter Fjällborg på Coop Norrbotten.
Det har gått sex veckor sedan ukrainska myndigheter svartlistade Mondelez som har fabriker och försäljning i Ryssland. Det har fått konsekvenser för den svenska chokladtillverkaren Marabou som ägs av den multinationella livsmedelsjätten.
Tallink-koncernen, hotellkedjan Strawberry och flygbolaget Norwegian har också tagit ställning för en bojkott av varumärken som Daim, Philadelphia och O´boy.
Enskilda livsmedelshandlare har plockat bort varor från sina hyllor, men de stora svenska matkedjorna har valt att inte ansluta till protesten mot det ryska anfallskriget i Ukraina.
Peter Fjällborg är vd i Coop Norrbotten som omfattar 42 butiker med en omsättning på tre miljarder kronor.
– Vi följer de riktlinjer som tas i branschen i stort. Ett par påstridiga kunder har hört av sig till mig personligen, men jag upplever inte något större tryck från varken kunder eller medlemmar.
Urban Winther på Willys och Daniel Andersson på Ica Kvantum betonar att de följer sina respektive dagligvarukedjors officiella inställning i frågan.
– Det är Ica centralt som hanterar den här typen av frågor. Vi tar inga egna initiativ. Sedan, tycker jag, att det gäller att ha perspektiv, under andra världskriget sålde Sverige järnmalm till Tyskland och nu ska vi tydligen inte ens få sälja en svensk chokladkaka, säger Daniel Andersson.
Urban Winther säger sig inte ha haft några större funderingar kring bojkotten, men tillägger att Marabous varor inte längre har samma premiumplacering i butiken.
– Vi bojkottar inte, men lyfter inte fram de här varorna lika framträdande som förut. Kanske har vi sålt lite mindre choklad på sistone, men det är så liten skillnad att den knappt är märkbar.
På senare tid har svartlistningen vuxit ytterligare. Kiev School of Economics har tagit fram en lista med företag som har verksamhet i Ryssland, där återfinns varumärken som GB-glass, Carlsberg, Festis, Pripps Blå, Ramlösa och Zoégas kaffe.
Även Göteborgs och Stockholms stad har ställt sig bakom bojkotten, men från Luleå kommun är det fortfarande tyst.
– Det är inget som vi har diskuterat – vad jag vet, säger Luleås socialdemokratiska kommunalråd Carina Sammeli.