En ovälkommen återkomst för de boende

Vissa känner stor oro. Andra lever precis som vanligt. Nu har arbetet inletts med att sanera Luleås största bostadsrättsförening från legionella.

Barbro Omberg bor i ett av de hus som nu genomgår sanering efter konstaterad legionella. Det är inte första gången hon varit med om att få legionellabesked. Fram tills nya besked kommer väljer hon att inte duscha hemma.

Barbro Omberg bor i ett av de hus som nu genomgår sanering efter konstaterad legionella. Det är inte första gången hon varit med om att få legionellabesked. Fram tills nya besked kommer väljer hon att inte duscha hemma.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-11-29 19:00

Barbro Omberg äger en av lägenheterna i kvarteret Hägern på Oscarsvarv. I mitten av november fick hon kännedom att en person insjuknat i legionella och att bakterien konstaterats i ett av lägenhetshusen. Det är inte första gången hon fått det beskedet under sina år i kvarteret.

Och det var ett högst ovälkommet besked.

– Jag får nojjen av det här, det är det värsta jag vet, säger Barbro Omberg när vi besöker henne i trerummaren på Oscarsvarv.

undefined
På varje port fanns info om vattenavstängningen och den kommande reningen av vattenledningarna.

Under onsdagen stängdes vattnet tillfälligt av i Luleås största bostadsrättsförening. Vattenavstängningen är en del i arbetet med att komma åt legionellan och under torsdagen ska en rengöringsmaskin påbörja saneringen av ledningarna.

Information om avstängningen fanns på porten till varje trapphus men det hade inte nått Barbro Omberg.

– Men jag hade vatten till att göra kaffe i alla fall, konstaterar hon.

Barbro Omberg har bott i kvarteret i omgångar och var faktiskt en av de första som flyttade in 1973 när området stod klart. Genom åren har hon upplevt flera legionellaperioder.

Särskilt 2001 har satt sina spår och de råd hon då fick av den expertis som sanerade har hon använt sig av genom åren. Bland annat att spola varje dag och sedan placera duschslangen på ett visst sätt så vattnet rinner ut. Legionellan gillar stillastående vatten och temperaturer kring 40 grader. Människor får bakterien genom att andas in små partiklar av smittat vatten och fastighetsförvaltaren Riksbyggen har i sin information gått ut med att den som är orolig kan inhandla ett särskilt filter som monteras i duschen.

undefined
Barbro Omberg bor i ett av de hus som nu genomgår sanering efter konstaterad legionella. Det är inte första gången hon varit med om att få legionellabesked. Fram tills nya besked kommer väljer hon att inte duscha hemma.

För att undvika att det bildas mycket vattenånga i badrummet lämnar Barbro Omberg badrumsdörren öppen. Det har hon gjort i många år.

– Jag duschar aldrig med dörren stängd. Det sitter i mig fortfarande, jag stänger aldrig dörren.

Duschar du i lägenheten nu?

 – Nä, aldrig i livet. Först vill jag veta hur läget är.

Hon tycker att det är påfrestande att leva i ett område där det konstaterats legionella. Även om smittsskyddsläkaren Anders Nystedt tonar ner risken att insjukna tycker Barbro Omberg att det är en olustig situation och hon har varit i kontakt med sin vårdcentral för mer information. Samtidigt vet hon att det finns många boende som inte alls är särskilt bekymrade.

– De duschar på som vanligt, säger Barbro Omberg.

undefined
Gunnar Lindström känner sig inte orolig. Frånsett att spola ett tag innan dusch har han inte ändrat sitt levnadssätt.

Gunnar Lindström är en av dessa. Han har bott på Oscarsvarv sedan 1999 och minns den senaste legionellaperioden.

– Ja, fast då var det i det gröna huset, säger Gunnar Lindström som frånsett den nuvarande vattenavstängningen inte tycker att legionellan påverkar hans levnadssätt.

– Ingenting. Vi har fått rekommendationer om att spola vatten innan man ska duscha. På något annat sätt är det inte.

undefined
Harry Niemi hade mittas informationen att vattnet skulle stängas av under onsdagen och fick bege sig till affären för att fylla på. Han har arbetat med VVS i yrkeslivet och vet att det är svårt att komma åt legionellaproblemen i gamla vattenledningssystem.

Hägernbon Harry Niemi kommer gåendes i snöstormen. I påsen finns en vattenflaska han köpt in från närliggande Coop.

– Vi är ju utan vatten nu. Det är avstängt och de hade inte meddelat någonting, säger Harry Niemi som inte heller sett infon på dörrarna.

Han är inte särskilt orolig över legionellan i sig, däremot hyser han vissa tvivel när det gäller att få bort det ur systemet och att undvika framtida problem.

– Jag var VVS-teknisk chef på Sunderby sjukhus och har en del branschkännedom om sånt här. Det är inte lätt att bli av med legionella i gamla system där det finns fickor, säger Harry Niemi som tror att hela systemet skulle behöva uppdateras.

– Man behöver nog byta alla ledningar men det skulle kosta astronomiska summor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!