Boende öppnar igen efter mordbranden

Efter mordbranden på Bergviken flyttade missbrukarna till Sunderbyn – som har drabbats av oroligheter det senaste året. Men efter årsskiftet öppnar åter stödboendet Bergbo.

Inflyttningsklart efter årsskiftet. Stöd- och samsjuklighetsboendet Bergbo på Bergviken utsattes för en mordbrand sommaren 2020, som tvingade de cirka tio boende till Hammarbacken i Sunderbyn. Fortsatta renoveringsarbeten sker i höst.

Inflyttningsklart efter årsskiftet. Stöd- och samsjuklighetsboendet Bergbo på Bergviken utsattes för en mordbrand sommaren 2020, som tvingade de cirka tio boende till Hammarbacken i Sunderbyn. Fortsatta renoveringsarbeten sker i höst.

Foto: Peter Olofsson

Luleå2021-09-08 18:00

Sommaren 2020 utbröt den anlagda branden på Bergbo, ett så kallat samsjuklighetsboende på Bergviken, med ett tiotal lägenheter för missbrukare och personer med neuropsykiatriska funktionshinder samt personal dygnet runt. 

Trots att flera lägenheter totalförstördes kom ingen boende till skada. En 28-årig kvinna med psykiska problem dömdes senare för mordbranden.  

Det var tidigare osäkert huruvida fastigheten kunde renoveras men nu står det klart att socialförvaltningens verksamhet åter kommer starta upp där.

– Beskedet från stadsbyggnadsförvaltningen är att det blir inflyttningsklart vid årsskiftet, säger Carin Johansson, verksamhetschef för kommunens socialpsykiatri och öppenvård.

Mordbranden tvingade först de cirka tio brukarna att flytta till ett tillfälligt boende på Fyren och sedan hösten 2020 har de bott på Hammarbacken i Sunderbyn, tidigare ett hem för ensamkommande.

Men flytten dit innebar problem.

– Hammarbacken är inte ett optimalt boende. Det är för små rum och har inte motsvarat brukarnas behov. Det skapar frustration att vara så tätt inpå varandra.  

Det tillfälliga stödboendet i Sunderbyn har väckt negativa känslor bland byborna och Carin Johansson medger att flera polisärenden kan kopplas till Hammarbacken.

– Det handlar om stölder i närområdet, främst cykelstölder. Brukarna har rört på sig mer utomhus då de inte trivs i de trånga rummen, vilket kan vara en förklaring till att cyklar har försvunnit. 

Hon har själv bemött flera klagomål med anledning av stölderna, som ska ha avtagit efter sommaren. Samtidigt betonar Johansson att problemen på Hammarbacken inte ska drabba även de boende på Bergviken, när brukarna väl flyttar tillbaka till Bergbo efter årsskiftet. 

– Det finns ingen anledning till oro. På Bergbo har brukarna egna lägenheter och kök, de kommer trivas mycket bättre där. 

Hon menar också att Bergbo fungerade bra innan mordbranden. Att det urartade sommaren 2020 förklarar Johansson med att den 28-åriga kvinnan som låg bakom branden inte var permanent boende.

– Det var en tillfällig utredningsplats, då det var oklart vilket boende som hon egentligen behövde. Nu har vi pausat utredningsplatserna och utreder om vi ska ha dem ihop med permanenta boendeplatser. 

Den totala renoveringskostnaden är okänd.

– Det är ett ärende för kommunens försäkringsbolag, säger Carin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!