Bodenprojektet räddar Luleås billiga fjärrvärme

Luleås tillgång till fjärrvärme står inte och faller med Hybrits lokalisering. H2 Green Steels planer på grön ståltillverkning säkrar fjärrvärmen i både Boden och Luleå om de blir verklighet.

Hybrits pilotanläggning i Luleå testar tekniken inför större uppgifter. I dagsläget är det mycket oklart om den planerade demoanläggningen kommer att byggas i Luleå.

Hybrits pilotanläggning i Luleå testar tekniken inför större uppgifter. I dagsläget är det mycket oklart om den planerade demoanläggningen kommer att byggas i Luleå.

Foto: Simon Jakobsson

Luleå2021-02-28 08:00

Den bedömningen gör Magnus Johansson, chef för fjärrvärme vid Luleå energi och vd för Bioenergi.

– Det kommer att handla om helt återvunnen, grön fjärrvärme. Även om det är moderna processer så bildas det mycket restenergi, säger Johansson.

undefined
När masugnen och koksverket på SSAB slocknar försvinner all restgas som används vid tillverkningen av Luleås fjärrvärme.

Farhågan i Luleå har varit att den billiga, klimatvänliga fjärrvärmen som skapas när Lulekraft eldar restgas från SSAB:s masugn ska försvinna när den nya tekniken gör sitt intåg. 

Tanken var att ersätta gasen med restenergi från Hybrits demoanläggning, men efter Försvarsmaktens nej till Luleå börjar oddsen nu svänga till att Malmberget blir Hybrits lokalisering.

– Vi vet ännu inte hur det blir och i Luleå hoppas vi förstås fortfarande på att få demoanläggningen. Vi har haft samtal med Hybrit sedan i höstas, och den restenergi som bildas vid demoanläggningen skulle räcka till att täcka stora delar av Luleås fjärrvärmebehov, säger Magnus Johansson.

undefined
"Även om det är moderna processer så bildas mycket restenergi", säger Magnus Johansson.

Restenergi bildas vid tre olika tillfällen i processen: vid elektrolyserna då vätgasen tillverkas, vid processen i reduktionstornet och vid ljusbågsugnen.

Enbart restenergi från ljusbågsugnen, som SSAB slagit fast att man under alla förhållanden ska satsa på, räcker inte för att täcka Luleås behov.

– Nej, då behövs det fler alternativ, säger Johansson.

Och de alternativen finns nästgårds. Efter H2 Green Steels besked, att man räknar med att tillverka fem miljoner ton koldioxidfritt stål år 2030 i Norra Svartbyn utanför Boden, öppnar sig stora möjligheter för ett samarbete mellan städerna.

undefined
I Norra Svartbyn ska H2 Green Steel etablera en grön ståltillverkning som kommer att ge restenergi som räcker till mer än Bodens och Luleås behov.

– Om det handlar om de volymerna så kommer man att kunna försörja både Luleå och Boden. Och det skulle sannolikt bli restenergi över också.

Något som för dagen skapar positiva problem.

– Vi håller på och tittar på nya avsättningar för överskottet på värme, så att man kan ta tillvara på allt. Exakt vad det kan handla om vet jag inte idag.

Enligt Magnus Johansson blir det smidigare att ta tillvara på restenergin i framtiden.

– Den kommer i form av hetvatten. Det blir en enklare process än att elda gas.

undefined
Att koppla ihop Bodens och Luleås nät för tillförsel av fjärrvärme är inget problem, enligt Magnus Johansson (bilden är en genrebild).

Något större problem att förbinda Luleås och Bodens nät ser han inte.

– De har rör i Sävast och vi har rör i Sunderbyn. Det är klart att det krävs en förstärkning om vi ska knyta ihop systemen men det är fullt rimligt om man ser till avståndet, säger Magnus Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!