Bodenmordet: Tingsrätten överlägger

Förhör och slutpläderingar är avklarade i rättegången mot den 77-årige Bodenprofilen som misstänkts ha mördat sin sambo. Luleå tingsrätt överlägger nu och meddelar någon form av beslut klockan 15.

AVGÖRANDE TEORI. Med hjälp av en röd tråd och en docka har polisen visat den sannolika kulbanan. Kulan har träffat axeln och fortsatt genom huvudet. Om riktningen i rekonstruktionen stämmer måste skytten stått i sovrummet och siktat på kvinnan. Försvaret hävdar att mannen kan ha hållit i geväret på annat sätt och att kulan när den träffat axeln ändrat riktning.

AVGÖRANDE TEORI. Med hjälp av en röd tråd och en docka har polisen visat den sannolika kulbanan. Kulan har träffat axeln och fortsatt genom huvudet. Om riktningen i rekonstruktionen stämmer måste skytten stått i sovrummet och siktat på kvinnan. Försvaret hävdar att mannen kan ha hållit i geväret på annat sätt och att kulan när den träffat axeln ändrat riktning.

Foto:

LULEÅ2014-07-17 13:04

Eftersom försvarsadvokat Lars Grönberg begärt att hans klient ska försättas på fri fot efter förhandlingen så kommer tingsrättens beslut vara ett tydligt tecken på vilken dom det blir. Om mannen ska förbli häktad lär han dömas för mord, om han frisläpps blir domen troligen vållande till annans död.

Den sista dagens förhör stärkte försvarets sak.

Först vittnade Susan Sprogoe Jakobsen, överläkare vid rättsmedicin i Umeå. Hon berättade att kulan orsakat ett brott på överarmen, dit axel och skulderparti räknas. Hon förklarade också varför hon inte med visshet slagit fast att den 62-åriga kvinnan dött av skottet.

– När det handlar om äldre personer som lider av en sjukdom vill vi lämna en liten biologisk möjlighet. Men det är en extremt liten möjlighet, sade Sprogoe Jakobsen.

Sedan vittnade Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent. Han har jobbat mycket i ett projekt som handlar om kulors uppträdande i vilt. Ligné slog fast att om kulan slagit av ett överarmsben så ändrar den riktning hundra gånger av hundra.

Försvaret ville med vittnesmålet ifrågasätta den räta linje som polisen dragit i rekonstruktionen, från skyttens ställning till kulan som återfanns i madrassen. Om kulan ändrat riktning kan geväret ha hållits på annat sätt, vilket öppnar upp för ett vådaskott.

Efter förhöret läste rätten ur läkarintyget från den paragraf 7-undersökning som är gjord på 77-åringen. Enligt läkaren är det möjligt att mannen lidit av en allvarlig psykisk störning när han avlossade skotten, men vid tillfället för undersökningen gjorde han inte det. Detaljer ur undersökningen lästes upp under stängda dörrar.

I sin slutplädering tryckte kammaråklagare Ulla-Karin Lindström på trovärdigheten i polisens rekonstruktion. Hon betonade att Daniel Lignés kunskap grundades på djur och att han inte hade någon erfarenhet av kriminaltekniska undersökningar.

Hon slog fast att mannen ljugit för larmoperatören, erkänt gärningen i samtal med en släkting och konstaterade att den version mannen kommit med i slutskedet av utredningen är en ren efterhandskonstruktion.

Åklagaren lade stor vikt vid den effekt som alkoholen har på bodensaren.

– Det finns väl ingen här inne som tror att XX i nyktert tillstånd skulle beröva livet av sin sambo, sade hon.

Vittnen har berättat att 77-åringen blir deprimerad och att han hotat att skjuta sig själv. Åklagarens teori är att han laddade geväret med två skott, ett för sin sambo och ett för sig själv, men att han vaknat till ur berusningen av smällen och inte fullföljt handlingen.

– Ringer han då SOS och larmar att hans sambo kan vara skadad? Nej, det gör han inte. Han åker till Systembolaget och köper mer sprit. Varför kan vi bara spekulera i, men det fanns ju en patron kvar, sade Ulla-Karin Lindström.

Hon yrkade på att mannen ska dömas till 14 års fängelse för mord.

Lars Grönbergs slutplädering handlade om det ologiska i mannens beteende, speciellt efter att skottet gått av.

– Han fortsätter leva som inget hänt. Det är irrationellt och märkligt. Läkaren skrev att det kunde vara en tillfällig sinnesförvirring. Man måste gå till botten med hans psykiska mående. Alkoholenn förklarar inte allt, sade Grönberg.

Han lade stor vikt vid att kulan kan ha ändrat riktning.

– Jag tycker att teknikernas version lika gärna styrker min klients version. Det finns en stor osäkerhet.

Grönberg hade även tagit fram ett fall från Svea hovrätt 2013, där en man som hållit en pistol mot sin flickväns panna och dödat henne. Mannen åtalades för mord men dömdes för vållande till annans död både i tingsrätten och hovrätten.

– Jag vill visa att om man ska döma för mord så krävs stark bevisprövning vad gäller uppsåt.

Lars Grönberg yrkade på att mannen i vart fall ska frias från mordåtalet och släppas på fri fot. I annat fall ska en fortsatt personundersökning göras för att slå fast hur han mådde vid gärningstillfället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om