Böcker är en röd tråd i hennes gärning

Luleå2011-02-28 06:00

Det här är ett reportage om läraren Lisa Högberg som i höstas utsågs till en av fem skolhjältar i Luleå kommun. Vi är med när hon har litteraturlektion med invandrarelever vid Luleå Gymnasieskola. De läser svenska som andraspråk mot år nio och har kommit till Sverige under sin tonårstid.

Lisa Högberg ser litteratur som en oerhört viktig väg in i det svenska språket och det svenska samhället. Hon hänvisar till att allt finns i litteraturen - livet, hela världen och skolans ämnen som till exempel samhällskunskap, historia, geografi och religion.

- Den som har läst en bok sträcker på sig. Att ha läst böcker ger status. Jag vill öppna dörren till god litteratur för alla, också de som inte har böcker hemma, säger hon.

Möter varje blick
När hennes elever kommer in i klassrummet prickar Lisa Högberg av dem en efter en. Hon möter varje elevs blick, hälsar välkommen och byter några ord.

- Loolu du ser pigg ut. Mohamed, mår du bra? God morgon Reza...

Eleverna har läst berättelsen och sett pjäsen Othello av William Shakespeare. Nu diskuterar de handlingen och rollfigurerna, bland andra fältherren Othello, Desdemona som emot sin fader senatorn Brabantios vilja har gift sig med Othello och fänriken Jago som serverar konspiratoriska lögner om hur Desdemona är otrogen med en annan officer, Cassio.

Olika samhällsklasser
Lisa Högberg skriver upp namnen på sju rollfigurer och ber eleverna beskriva dem. Othello ges följande egenskaper: snäll, elak, lättlurad, kär, svartsjuk, hedersmördare, stark, duktig, snygg, överlägsen. Desdemona beskrivs: vacker, ödmjuk, ärlig, snäll, respektfull, kär. Jago får följande egenskaper: smart, svartsjuk, elak, avundsjuk, galen, maktlysten, ambitiös, rolig, ond, listig, hycklare.

Sedan får eleverna sätta sig i grupper och diskutera vidare. Natalie, Vitaly, Jamila och Abed utgör en grupp.

- Jago är en idiot som vill ha allt själv, säger Natalie.

- Othello och Desdemona tillhör olika samhällsklasser. Förr i tiden gick det inte att gifta sig då, säger Vitaly.

- Desdemonas pappa kan inte acceptera att hon gifter sig med Othello i smyg, säger Jamila.

- Pappan, Brabantio, tycker att Othello är för fattig och kanske tycker han inte om att han är mörkhyad, säger Abed.

Får utgöra domstol
Lisa Högberg sitter med gruppen en stund och frågar eleverna vad de skulle ha gjort om de skulle ha varit i Othellos situation.

- Jag skulle ha kollat om det var sant att Desdemona sviker mig, säger Abed.

Vitaly håller med Abed:

- Man kan inte lita på allt som andra säger.

När klassen är samlad igen delar Lisa Högberg ut en sammanställning över elevernas åsikter om vilken rollfigur som har den största skulden till Desdemonas död. Den bygger på en bedömning från en tidigare lektion. Jago som ljög ihop att Desdemona hade varit otrogen får den största skulden tätt följd av Othello.

Ännu en tragedi
Muhammad vill försvara Othello. Han tycker att hans svartsjuka är en förmildrande omständighet, att det är en känsla som man inte kan hjälpa att man känner.

Vahida vill försvara Desdemona.

- Svartsjukan är svår, en ilska som brinner i huvudet, men man måste hålla huvudet kallt och tänka på vad man gör, säger hon.

Lektionen slutar med att några elever får utgöra en svensk domstol och döma Othello och Jago. Othello får livstids fängelse för mord. Jago döms till fängelse för anstiftan till mord.

Othello är därmed färdigbehandlad i klassen. Däremot inte Shakespeare. Lisa Högberg frågar sina elever om de vill fortsätta med en till tragedi eller om de vill ta en komedi först. Det blir handuppräckning och de flesta vill fortsätta med ytterligare en tragedi. Så får det bli.

Känner ödmjukhet
När eleverna har gått berättar Högberg om hur hon ser på sitt arbete:

- Det är så vansinnigt roligt. Ungdomarna är så fina. Jag känner stor ödmjukhet över att ha deras förtroende. De är mina skolhjältar. Det är svårt att komma in i samhället och lära sig ett nytt språk. De bidrar med så mycket positivt.

- Jag vill väcka elevernas engagemang med angelägen litteratur, få i gång deras tankar och språk, få dem att uppleva glädjen i att läsa och ta del av bildningskulturen och bli delaktiga i läsgemenskapen.

Lisa Högberg försöker hitta varje elevs ingång till skönlitteraturen genom att uppmuntra till egna tankar kring böckerna och uppbyggande av egna läsrepertoarer.

- Det finns inget facit till frågorna men svaren är väldigt viktiga. Eleverna väver in sig själva, den egna kulturen och samhället i böckerna. Litteraturen blir ett stöd i deras språk, kunskap och identitetsutveckling, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om