Blyinfattat - ett svårfattat beslut
Färgerna är många, sorterna likaså.Att välja glas till blyinfattningar kan medföra svår beslutsvånda. - En del beställare ligger länge, länge här på golvet och provar olika glasbitar. Andra vet precis vad de vill ha och bestämmer sig snabbt, säger Göran Åström, glasmästare.
Fotograf: Lennart Jönsson
Foto:
- Blyglasmästare är ett gammalt yrke som försvann på 1970- och 1980-talen, då allt som byggdes skulle vara billigt och gå snabbt att sätta upp. Nu ökar efterfrågan på blyinfattningar stadigt, även om de flesta förfrågningarna fortfarande kommer från storstäderna, säger Göran Åström.
Han gissar att det växande intresset beror på att en viss grupp människor både har vilja och råd att sätta personlig prägel på sin bostad. Och personligt så det förslår kan det bli med blyinfattat glas. Den som väljer bort klassiska mönster, exempelvis dalabågar, kan beställa egna motiv.
- En kund lät göra ett blyinfattat fönster efter ett fotografi på sin polarhund. En annan valde ett skotermotiv på bastufönstret i sin fjällstuga.
Antikglas, katedralglas, vattenglas och råglas - det finns många sorters glas att botanisera bland. Vissa kan man se igenom, andra skyddar effektivt mot insyn eller solljus.
Lägg till det en mängd olika strukturer, och valsituationen försvåras ytterligare. Kattfot var vanlig längre tillbaka i Sverige och har förstås ett mönster som påminner om kattens tassavtryck. En annan klassiker är Isma, som för tankarna till rimfrost. I dag är mattblästrat glas en vanligt val.
Göran Åström visar prover och talar om glassorterna med värme, som vore de gamla vänner. Vilket de på sätt och vis också är; redan 1975 utbildade han sig vid glasskolan i Örebro, där han ägnade sitt gesällprov åt just blyinfattningar. Därefter arbetade han 14 år med sin pappa i dennes glasmästeri i Luleå.
1989 tog hans liv en ny vändning. Efter ett olyckligt fall från ett tak blev han sittande flera år i rullstol, med svåra smärtor i rygg och nacke. För att få något annat att tänka på tog han upp blyinfattandet 1996, och driver nu företaget på hobbybasis tillsammans med hustrun Birgitta. Han arbetar så mycket som hans fysik tillåter - periodvis är han sängliggande.
- Hantverket innebär en del fysisk ansträngning, så det gäller för mig att hitta bra arbetsställningar.
Men Göran Åström är ändå glad över att ha funnit en möjlighet att kombinera sina gamla kunskaper som glasmästare med de nyvunna färdigheterna som blyinfattare.
- Det här är ett framtidsyrke. Det enda hindret är min hälsa.
Tre bitar tar cirka en timme att göra. Då är hela den tidskrävande processen inräknad, från uppritning av mönster till skärning, slipning, lödning och patinering (se faktaruta). Ett så kallat sido-ljus, ljusinsläppet bredvid en ytterdörr, kostar från 2 500 kronor och uppåt. Priset bestäms av glastyp och antal bitar. För att inte värmen ska strömma ut kan det dessutom krävas isolerglas på bägge sidor om blyglasinfattningen, vilket höjer kostnaden ytterligare.
Det dyraste sidoljuset som Göran Åström levererat landade på 30 000 kronor; det omfattade 170 bitar på en större yta.
För egen del föredrar han starka, klara färger - och helst i fönster.
- När ljuset faller in genom exempelvis opalglas förstärks färgerna och det skapas vackra bildspel. Fönster är min grej, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!