Semestertider får blodlagren att sina

Semester och fint väder påverkar blodlagren runt om i Sverige. I Norrbotten uppmanas blodgivare att ge blod för att kunna täcka behovet. "Det är viktigt att befintliga blodgivare dyker upp", säger Karin Jones verksamhetschef.

För att täcka behovet i blodlagren behövs hjälp från de som redan är blodgivare.

För att täcka behovet i blodlagren behövs hjälp från de som redan är blodgivare.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Luleå2023-06-20 09:00

Det är låga blodlager på många håll i landet och Norrbotten är en av regionerna där behovet är som störst. 

Karin Jones, verksamhetschef för Blodcentralen Sunderby sjukhus, förklarar att blodlagren i Norrbotten är låga, men inte katastrofalt låga. För att kunna matcha behovet är det viktigt att de befintliga blodgivarna tar sig tid under sommaren och dyker upp när de blir kallade. 

– Folk är på semester och det är fint väder, då prioriterar man kanske inte att ge blod, säger hon.

Förbrukningen av blod förväntas bli något lägre under sommaren. Detta då semesterveckorna på sjukhusen gör att det planeras färre operationer. Behovet finns dock kvar då blod behövs vid bland annat olyckor, förlossningar och cancerbehandlingar. 

– Patienter som tar mycket blod och blodprodukter är våra cancerpatienter, de behöver sina behandlingar oavsett om det är semester eller inte.

I svensk sjukvård behövs en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Blodcentralens sommarbemanning utgör problem för rekryteringen av nya blodgivare. Som ny blodgivare behöver man utföra vissa kontroller som det inte finns tid för under semesterperioden. 

Karin Jones upplever att det blir fler och fler blodgivare i regionen, samtidigt som vissa tappas. Det krävs aktiv rekrytering som kommer att fortsätta efter sommaren. 

– De nya blodgivarna är välkomna efter semestern, säger Karin Jones. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!