Planeringen har pågått i flera år. Intill kyrkogårdsexpeditionen ligger en tidigare outnyttjad gräsplätt som är på väg att förvandlas till Luleås andra askgravlund.
– Det är det första nya gravskicket som vi inviger på Örnäskyrkogården på många år. Samtidigt har vårt arbete lett fram till ett samarbete med Slussens dagverksamhet. Det känns extra roligt, säger kyrkogårdschef Fredrik Lundberg.
Slussens dagverksamhet riktar sig till personer som rehabiliteras från olika typer av hjärnskador. Verksamheten är belägen i källarplanet i Sundsgårdens vård- och omsorgsboende.
Här har Thomas Fors hittat ett andra hem. Han bär fortfarande spår av händelsen som inträffade en tidig måndagsmorgon i september 2019.
– Jag drabbades av en stroke och blev förlamad utan att kunna röra mig eller ringa efter hjälp. Den mesta tiden var jag medvetslös, men det fanns stunder när jag var vaken. Det var hemskt, berättar Thomas Fors.
Efter ett dygn slog hans arbetsgivare larm och kontaktade Thomas far.
Till en början var Thomas Fors totalförlamad på vänster sida. Hans mående försämrades av att det dröjde så lång tid innan han kom till läkarvård.
I dag sitter han i rullstol, men har tränat upp en viss rörlighet i sitt vänstra ben och kan gå kortare sträckor. Den vänstra armen är fortfarande obrukbar.
Trots det har han blivit en nyckelperson i Örnäskyrkogårdens nya satsning. Under det senaste året har han sytt över 100 askgravpåsar i linne.
– Visst känner jag mig låg ibland, men det hjälper inte att sura en hel dag. Då känns det bättre att få göra något meningsfullt som jag vet kommer till användning. En bra dag syr jag tre påsar, men jag har också dåliga dagar när symaskinen krånglar eller tråden går av, berättar Thomas Fors.
Samarbetet kom till efter ett initiativ från kyrkogårdschef Fredrik Lundberg.
– Vi har arbetat en tid med planeringen kring vår askgravlund och sökte efter ett återvinningsbart alternativ istället för att beställa urnor utomlands. Vi ville gärna ha en lokal touch och lyckligtvis var Slussen intresserade av ett samarbete, berättar Fredrik Lundberg.
Han står i den nya delen av Örnäskyrkogården. Området är cirka 15.000 kvadratmeter. På gräsmattan har en stensättning skapats i form av en tall med stora kottar. I varje kotte står ett järnsmide med plats för blommor eller tända ljus. Smidesgruppen är skapad av Peter Andreasson som är landskapsingenjör i Örebro församling.
– Vi söker hela tiden nya gravskick som kan komplettera vår verksamhet. I dag är det många som väljer kremering. I Norrbotten är det bara 20 procent som väljer kistbegravningar, förklarar Fredrik Lundberg.
Den nya askgravlunden är designad av landskapsingenjör Ann-Sofie Molin och ligger intill en talldunge med urngravplatser. Till skillnad från en minneslund tillåts anhöriga närvara vid gravsättningen i en askgravlund, där askan inte sprids utan sänks i en askpåse ned i marken.
Det finns ingen gravrätt i askgravlund. Det är heller inte tillåtet att märka ut platsen för gravsättningen. Däremot står vid den stensatta tallens fot två rödtonade granitstenar där minnesplattor med den avlidnes namn kan sättas upp.
I dag står ett 50-tal personer i kö till askgravlunden.
– Det kommer att bli en vacker plats när vi är klar med alla planteringar och ljussättning, säger Fredrik Lundberg.