Vad gäller Luleåtrakten börjar björnarnas uppvaknande oftast vid Bottenviken och fortsätter mot fjälltrakten. Alexander Winiger, fältenheten vid Länsstyrelsen Norrbotten, förutspår att björnarna borde börja vakna lagom till påsk.
– Det skiftar lite från år till år, det kan bli när som helst. Man får se det som en process, förmodligen börjar det till påsk. Björnarna vaknar när vårsolen kommer och snösmältningen drar igång. Genom att titta på väderkartor kan man följa snösmältningen, säger Alexander Winiger.
I Norrbottens län fanns det ungefär 760 björnar år 2010, hur många det finns idag är däremot oklart på grund av svårigheterna med att inventera björnarna. I norra Sverige går björnarna vanligtvis i ide kring månadsskiftet september-oktober, och vaknar igen i månadsskiftet april-maj.
– Idena kan vara väldigt olika. Vissa björnar gräver ner sig i en gammal myrstack, andra går och lägger sig under en stor gran. En del klättrar upp i tallar och river ner kvistar som de kan bädda en "madrass" av, som de sedan lägger sig på och låter sig snöas över.
Alexander Winiger menar att det är svårt att säga hur en ska göra för att undvika att möta en björn, eftersom idena kan vara på så olika platser.
– Det är svårt att veta var björnen har sitt ide. Det händer dock sällan incidenter här i Norrbotten eftersom det brukar vara så svårt före, det är svårt att färdas i skogen både för till exempel skoterförare och för björnen. Rörligheten är begränsad, säger han.