Bisysslan som räddar djuren

Den kalla inledningen på sommaren har inneburit att elingenjören Erik Heedman på Skurholmen haft en annorlunda bisyssla. För att bina ska överleva har han stödutfodrat sina tre samhällen.

SAMHÄLLSBYGGARE. Bina är bra för alla slags samhällen, sina egna och vårt eftersom bina sköter pollinering av växter och blommor.

SAMHÄLLSBYGGARE. Bina är bra för alla slags samhällen, sina egna och vårt eftersom bina sköter pollinering av växter och blommor.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-06-23 07:05

Det surrar rejält i bikuporna. Nu är hög tid för honungsproduktion för samhällets överlevnad. Honung är lösning som honungsbin producerar av pollen och nektar men den kalla inledningen på sommaren har inneburit problem.

Bin gillar nämligen inte regn och kyla och med en kall vår och inledning av sommaren så sker insamlingen av nektar senare och det innebär mindre nektar till honungsförrådet.

För att komma tillrätta med problemet har Erik Heedman försett bina med en mix av strösocker och vatten.

– Jag har haft bin sedan år 2000 och bara en sommar tidigare har det varit så här kallt. Nu har jag gett mina bin sockervatten för att de ska överleva.

Bina ligger i och producerar honung. Beroende på väder och andra förutsättningar så varierar mängden honung.

– Förra året fick jag cirka 35 kilo per samhälle, ibland har det varit mindre.

I bisamhället är rollerna tydligt uppdelade.

Det finns en drottning som kallas Vise, drottningen lägger ägg. Sedan finns det några tusen drönare vars uppgift är att para sig med drottningen. Det finns också arbetsbin i samhället. Beroende på bisamhällets storlek kan det finnas mellan 20 000 och 70 000 arbetsbin. Arbetsbina städar, matar yngel, bygger vaxkakor, vaktar bikupan och under den sista delen av sina liv så samlar de honung.

Arbetsbina dör efter cirka sex till sju veckor.

– De arbetar ihjäl sig.

Drottningen är däremot mer långlivad.

– De lever i mellan tre till fem år.

Inför vintern sker något som kallas för drönarslakten. Trots att drönarna är större än honorna så är de chanslösa eftersom honorna har en giftig gadd som drönarna saknar.

– Då har de fullgjort sin insats och för att honungen ska räcka till de andra så finns det vaktbin som helt enkelt inte släpper in drönarna och arbetsbina i samhället igen så de dör. Jag har tre kupor eller samhällen och en drottning i varje kupa.

Stämmer talesättet arg som ett bi? De verkar ju rätt fredliga.

– Bina är inte arga eller aggressiva. De är vegetarianer så vi har liksom inget att erbjuda. Getingar däremot är rovinsekter. Flitig som ett bi stämmer däremot väldigt väl med sanningen.

Ja, då behöver jag inte surra något mer om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om