Bistro i postenhuset

Det blir mat med inspiration från Nya Zeeland mitt i centrala Luleå. Restaurangen Unik som tar klivet från LTU och in i det gamla postenhuset.
– Det blir som en bistro med frukost, lunch och middag, säger Robbie Borowczyk, ägare som nu inväntar kungen.

Foto:

LULEÅ2013-06-05 19:10

Det är nu klart vem som ska få driva restaurangen i Vetenskapens hus, som till hösten slår portarna i december i gamla postenhuset. Det är inte bara LTU som tar klivet in till stan, utan de tar även med sig restaurangen Unik, som idag finns på campusområdet.

Ägaren Robbie Borowczyk utlovar ett nytt koncept för Luleå.

Frukost och brunch

– Det kommer bli ett modernt café. Jag och min fru är inspirerade av den Nya Zeeländska cafékulturen. Det ska uppfylla de behov som finns under hela dagen, säger han.

Restaurangen kommer öppna tidigt på morgonen och servera frukost och brunch.

– Det blir lunchservering på dagen. På kvällen lite mer bistrostil, lite lättare. Man ska kunna sitta och käka middag samtidigt som någon sitter bredvid och äter middag, säger Robbie Borowczyk.

Han har själv tidigare arbetat med kafferosteri och med att utbilda barristor så kaffet ligger honom varmt om hjärtat.

Kungliga gäster

– Kaffet kommer stå centralt och tanken är att vi ska ha det bästa kaffet i stan. Kaffet är ju någonting som ligger väldigt nära svenskarna också och det är något man dricker hela under hela dagen.

Förutom att ge Luleå en ny mötesplats så ser Robbie Borowczyk också fram emot kungliga gäster.

– Då och då kommer det bli banketter. Kungen är ju medlem av IVA som står bakom det här. Så det finns ju en risk att han dyker upp som gäst, säger han.

– Tanken är ju att Vetenskapens hus ska vara en mötesplats. Så det blir ett nära samarbete med LKAB, universitetet och IVA och det kommer bli något som förgyller Luleå.

Nöjd med avtal

De kommer också sköta serveringen vid de föreläsningar som ska ske i Vetenskapens hus.

Staffan Sarbäck, universitetsdirektör, är mycket nöjd med avtalet som slutits med Unik.

– För oss är det viktigt med några saker för att det här ska lyckas. Det ena är att ena tre parter om Vetenskapens hus. Det andra är att hitta en restauratör som kan driva det här med öppettider och allt. Det tredje är att fylla det med innehåll och den biten har vi nu kvar, säger han.

– Från början var ju tanken att det skulle bli ett litet enkelt café. Men vi insåg snabbt att om det här ska bli något som ska locka Luleåborna så måste det vara en fullskalig restaurang.

Avtalet med Unik ligger på åtta är.IVA står för ingenjörsvetenskapsakademin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om