Regeringen föreslår att momsen på restaurang- och cateringtjänster ska sänkas från 25 procent till tolv procent. Den sänkta momsen förväntas skapa fler jobb inom restaurangbranschen. Med lägre matpriser ökas efterfrågan på restaurangmat och då behövs i sin tur mer arbetskraft, resonerar alliansen. Satsningen beräknas kosta 5,4 miljarder kronor.
Om förslaget blir verklighet kommer maten på restauranger ha samma beskattning som mat i butiker. Väljer en restaurang att sänka priset på maten rakt av i förhållande till momssänkningen skulle en lunch som i dag kostar 80 kronor efter sänkningen kosta 72 kronor.
Ingen större effekt i Finland
Kritik som framförts är bland annat att många restaurangägare inte alls kommer sänka matpriserna utan ta momssänkningen som ökad vinst.
I Finland sänktes restaurangmomsen från 22 till 13 procent förra året, men en utvärdering visade att endast en tredjedel av restaurangerna sänkte priserna.
Nya jobb?
Hur många jobb satsningen förväntas ge vill inte regeringen svara på.
- Det är jättesvårt att säga, säger näringsminister Maud Olofsson till TT.