Bilkörning året runt

Tänk dig att köra bil varje dag året runt. Det blir verklighet för tre personer om länsrätten tvingas att flytta från Luleå till Umeå. Så mycket körning krävs för att hinna med alla mål, hävdar rätten.

Foto:

LULEÅ2008-10-15 06:00
De här uppgifterna fick Nils Öberg, expeditionschef på departementet, som flög till Luleå tillsammans med ämnesrådet Helena Swenzén och hovrättsassessorn Sanna Viklund i går. Syftet var att träffa personalen under en blixtvisit.
Delegationen landade klockan 09.35 och flög till Stockholm klockan 13.00.
- Det var ett bra möte. Vi har fått en bra bild av verksamheten. För oss är det viktigt att komma hit och träffa de personer som berörs, och låta dem utveckla sina argument, säger Nils Öberg, den chef som håller i frågan på departementet.
Bilda sig en uppfattning
Han vill inte kommentera justitiedepartementets inställning till Sten Heckschers idé om nedläggning av 13 länsrätter i landet, bland annat Luleås.
- Vi har ingenting att säga in-nan frågan är beredd. Just nu ska vi bilda oss en uppfattning, säger Nils Öberg.
Han och de två andra tjänstemännen åker runt till alla nedläggningshotade länsrätter under oktober.
Sedan ska allt sammanställas. Beslut om nedläggning eller inte kommer först nästa år.
Flera remissinstanser i Norrbotten, till exempel länssstyrelsen, har varit negativa till en nedläggning av länsrätten i Luleå.
- Deras åsikter är en viktig del av vårt beredningsunderlag, säger Öberg.
Nöjd lagman
Lagman Janåke Kvennberg var också nöjd med mötet.
- Vi hoppas att vi har övertygat dem om att rätten behövs framledes, inte minst ur ett tillgänglighetsperspektiv. Det är inte rimligt att medborgare i Norrbottens inland ska ha Umeå som närmaste domstol.
Om rätten flyttas får den nya domstolen i Umeå en domkrets som består av en trejedel av Sveriges yta. Det blir svårt för dem som arbetar och ska hålla muntliga förhandlingar i Gällivare och Kiruna.
Sitta i bilen år efter år
- Att åka mellan Kiruna och Umeå är som att åka mellan Stockholm och Malmö. Enligt utredningen skulle man får köra 10192 mil bara för psykiatrimålen. Två till tre årsarbetskrafter skulle bara få sitta och åka bil om man förlade domstolen till Umeå, säger Kvennberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om