Redan på 1950-talet vallfärdade bilköpare till Luleå för att besöka den stora bilhallen intill Mjölkuddskorsningen.
Nu är de stora garageportarna ett minne blott. De är utbytta mot uppemot fem meter höga glaspartier. Här ska SKF flytta in i kontorslokaler som omfattar totalt 2 145 kvadratmeter (se annan artikel).
– Jag är speciellt nöjd med fikarummet, där vi öppnat upp en ljusgård mitt i byggnaden. Genom att ta bort delar av golvet har vi lyckats skapa en takhöjd på sju meter. Vi upplever att våra nya hyresgäster är förtjusta, förklarar Gunnar Tåhlin.
Galärens fastighetsbestånd omfattar närmare 30.000 kvadratmeter kontorsyta i Luleå. I princip allt är uthyrt.
Enligt Gunnar Tåhlin upplever branschen något av en högkonjunktur. Efterfrågan efter nyrenoverade kontorslokaler har ökat under de senaste åren. Trenden acceleras av den gröna industriella omställningen i norra Sverige.
– Många företag har insett att för att kunna rekrytera ny arbetskraft är det viktigt att erbjuda moderna, högkvalitativa lokaler. Vi möter den efterfrågan genom att bygga om våra gamla fastigheter, förklarar Tåhlin.
Det röda tegelhuset har genomgått en omfattande renovering, berättar projektledaren Robert Sandberg. Den forna oljegropen har förvandlats till en gemensam bastu. Husets stålstomme har förstärkts för att klara en lång vinter utan takskottning.
– På senare år har vi förändrat strategin. Snö på taket har en isolerande effekt och minskar våra uppvärmningskostnader, förklarar Gunnar Tåhlin.
Ytorna i kontorslokalen består av mindre kontorslandskap och sammanträdesrum. Enligt Galärens vd finns det inte längre någon efterfrågan på stora kontorslandskap.
Galären äger i dag en mängd fastigheter på Skutvikens industriområde, bland annat den obebyggda Boström-tomten, där Fords bilhall en gång i tiden huserade.
För ett tiotal år sedan lanserades en miljardsatsning med bostäder, hälsocentral och matmarknad under en presskonferens där Luleås dåvarande kommunalråd Karl Petersén och landstingsråd Kent Ögren medverkade.
Planerna kom att grusas, i dag används ytan som ett upplag. Några nya byggplaner finns inte än, uppger Gunnar Tåhlin.
– Vi funderar som bäst. Det är mitt ärliga svar. Vi har inte satt ned foten. Det enda som vi vet är att det inte blir bostäder.