Byggboom ger framtidstro på Hertsön: "Svårt att ta sig fram"

Det är på Hertsön det händer. Luleås största bostadsområde utanför centrum ska bli ännu större. Här byggs nytt badhus, ny skola med sporthall, fritidsgård och bibliotek. På nya Hertsöfältet blir det industripark och på Hertsöheden ska 2 000 nya bostäder upp.

Hertsö centrum en regnig sommardag. I bakgrunden syns staketet runt den rivna skolan och de tillfälliga skolmodulerna.

Hertsö centrum en regnig sommardag. I bakgrunden syns staketet runt den rivna skolan och de tillfälliga skolmodulerna.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2024-07-27 01:00

Det regnar på Hertsön den här sommardagen. Trots det är en hel del folk ute och rör på sig. Några går lugnt med paraplyet i hand, andra tar sig fram i t-shirt och jeans och somliga står i busskurerna.

Mycket händer på Hertsön just nu. I dag bor det 7 000 personer här. Om några år ska de bli tusentals fler.

Det pågår byggaktiviteter på flera håll. Badhuset ska stå klart till jul, markarbetet för en moské är nästan färdigt och Hertsöskolan i centrum har precis jämnats med marken. Den nya skolan ska inrymma 600 elever. Uppe vid den lilla rondellen planerar Coop att bygga en butik.

Alla vi pratar med är glada och tycker att det är kul att det satsas på bostadsområdet.

– Det blir bra med nya arbetstillfällen här omkring och nya bostäder, säger Emelie Edlund, som först och främst ser fram emot att det nya badhuset öppnar. Själv bor hon på Lerbäcken, men är ofta på Hertsön, då hon har både släkt och vänner här.

undefined
"Det finns många eldsjälar som jobbar med ungdomar här", säger Emelie Edlund.

Många har trotsat regnet för att handla på Ica-affären, där Fredrik Kerttu är chef. Även han ser fram emot ett större bostadsområde.

– Affären är under ständig utveckling. Vi brukar göra om här vartannat år och det är klart att vi kommer att utvecklas i takt med att Hertsön växer. När allt är klart kommer det att bo cirka 9 000-10 000 personer här, säger han.

Han berättar att ungefär var fjärde invånare är från andra länder.

– De efterfrågar mat som de är vana vid. Så jag har börjat med Ica-projektet Matkultur, vi har sortiment för personer från Mellanöstern och Asien. Det är uppskattat. Nu behöver de inte längre åka till flera olika affärer, varav en del ligger långt bort, säger han.

Att byggnationerna pågår märker han av, det är fler som kommer in och köper lunch.

– Och det är ju bara början.

undefined
Fredrik Kerttu, chef för Ica-affären, har ägt den i tio år. Nu ser han fram emot att fler flyttar till Hertsön och att fler får sin arbetsplats här.

I ett samarbete med bland annat skolorna, Luleå sportklubb (LSK) och Hertsöprofilen Gustav Uusihannu fångar han upp ungdomar som de ser kan behöva extra stöd.

– Ungdomar åker ju dit för snatterier. Det fångas upp på en gång. Det är fantastiskt bra.

undefined
Det gamla badhuset på Hertsön stängdes 2016. Det nya badhuset ska öppna vid jultid i år.

Nära centrum växer det nya badhuset fram, som enligt planerna ska öppnas till julen.

Det gamla badhuset stängdes 2016. Under den tiden har Hertsöborna fått åka till centrum, Gammelstad eller Råneå. Hertsöskolan stängdes under 2021, då blev eleverna utlokaliserade i olika lokaler. Under 2022 kunde de samlas i moduler som ställts upp intill Hertsö centrum. Den nya skolan ska stå klar 2026, sporthallen öppnar enligt planerna 2027.

undefined
Av gamla Hertsöskolan finns ingenting kvar.

Här var det en gång skog, ängar och några jordbruk. Kommunen köpte upp i stort sett all ängs- och skogsmark på 1970- talet. Det var också då de första bostäderna började byggas. Anledningen till den stora expansionen var planerna på ett nytt stålverk, Stålverk 80. Men planerna på stålverket ställdes in, vilket ledde till att bostäder stod tomma under en period.

Föreningsverksamheten på bostadsområdet är livaktig. Till hösten arrangeras Hertsödagen av LSK, med bland annat loppistånd och fika.

undefined
Isabelle Förare och Liselott Slotter äter lunch på pizzerian Mon Ami.

På pizzerian Mon Ami sitter Isabelle Förare och Liselott Slotter. De har åkt hit från Örnäset.

– Jag tycker det är bra med allt som händer, jag är mest förvånad över att det inte hänt tidigare, säger Isabelle Förare.

Liselott Slotter tycker att det byggs för mycket samtidigt.

– Det blir svårt att ta sig fram.

undefined
Roger Eriksson, Göran Nagander och Martti Sakko brukar träffas på kaféet. De tycker att Hertsön är bäst.

På Hertsöns konditori och café sitter några herrar och resonerar.

– Man träffar alltid trevligt folk här, säger Göran Nagander.

Martti Sakko tycker att det ser positivt ut för Hertsön, medan Roger Eriksson konstaterar att det blir trafikkaos under byggnationerna.

– Jag kör buss här i Luleå och jag kan säga att det finns inget bostadsområde som har så många aktiviteter som det finns här, säger Göran Nagander.

undefined
Mandeep Kumar, eller Sonny, som han kallas, äger Hertsöns konditori och café.

Mandeep Kumar, eller Sonny, som han kallas, äger kaféet. Han är mycket nöjd.

– Framtiden ser bra ut. Utvecklingen har alltid gått framåt och nu går det ännu mer framåt, säger han.

 Han ser fram emot när badhuset öppnar. Då kommer fler till kaféet, tror han.

undefined
I den tillfälliga sporthallen på Hertsön spelar bland andra Einar Emanuelsson, Luleå Hockey och Konstantin Komarek, tidigare Luleå hockey och numera Västerås IK, inlineshockey.
undefined
Hertsöprofilen Gustav Uusihannu spelar inlineshockey med hockeyspelarna i den provisoriska sporthallen.

Mycket riktigt, när vi försöker ta oss till den provisoriska idrottshallen som satts upp på andra sidan centrum är det svårt att ta sig fram, förbi alla stängsel. Väl där visar det sig att delar av Luleå Hockey spelar inlineshockey tillsammans med Gustav Uusihannu.

Sekunderna innan de börjar hinner han svara på frågan om hur han ser på det som händer på Hertsön:

– Allt som byggs är bra!

Bostadsområdet Hertsön

Hertsön ligger fem kilometer öster om Luleå centrum och är det största bostadsområdet i Luleå utanför centrum, både till ytan och till befolkningsmängden.

Tidigare låg jordbruks - och fiskebyn Hertsön här.

Bostadsområdet Hertsön togs upp som motion i kommunfullmäktige 1968.

De första bostäderna i nya Hertsön byggdes 1972.

Det nya bostadsområdet var färdigt 1975 och 7 761 personer hade flyttat in på Hertsön.

Hertsökyrkan uppfördes 1975.

Luleå kommun upptäckte 2021 att Hertsöskolan drabbats av omfattande fukt- och mögelskador. Samma år togs beslutet att en ny skola skulle byggas. När den öppnar ska den ha plats för 600 elever från årskurserna 4–9, en ökning med 200 elever jämfört med i dag.

Samtidigt har den länge planerade Kronanvägen på två kilometer börjat byggas, den ska binda samman Hertsön med Bensbyvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!