Hotellkungen Stefan Karlsson ser nöjd och avslappnad ut när vi talas vid i Hotel Savoys restaurang "Jazzmatsalen". Detta trots att det varit arbete in i det sista. NSD går husesyn tillsammans med Stefan Karlsson och hotellchefen Mari Boström, det är inte mycket som går att känna igen av de gamla hotellokalerna, Enbart Savoysymbolen i marmor utanför hotellentrén påminner om svunna tider.
Vi tittar in i några av hotellets fyra sviter, 16 minisviter och 56 standardrum.
I källarplanet finns gym och spa.
I poolerna används inte klor utan saltvatten.
Det är i anslutning till spaavdelningen som gästerna i bokstavlig mening kan få en kalldusch.
– Det här är en kallbomb. Det är iskallt vatten, säger Stefan Karlsson och visar på en hink med kallvatten som man frivilligt (?) ska hälla över sig.
Kallduschen alltså.
För luleborna är det kanske de publika möjligheterna som är intressantast.
Här finns alltså "Jazzmatsalen". En permanent scen med instrument finns redan på plats.
– Vi har levande musik tre kvällar i veckan. Det blir lokala musiker som spelar men vi kommer också att boka kända artister om de är på turné i Sverige som exempelvis Georgie Fame. Musikstilen blir blandad men främst jazz, blues, soul och gospel. Krogen är till för luleborna. Den är ett opretentiöst ställe. Det finns inredning från olika håll, stolar som är höga och låga. Det ska vara bra och god mat och vi har trevliga kockar från Luleå.
Det finns lobbybar och en salong där det serveras den engelska företeelsen "Afternoon Tea", te, scones, bakverk och annat smått och gott.
Hotellet har ett tiotal anställde, de flesta i köket.
– Vi som arbetar i hotellet får jobba med flera olika saker, säger Mari Boström.
Savoy ska enligt planerna byggas ut ytterligare. En förändring i detaljplanen ska medföra att hotellet byggs ut från "baksidan" och Savoy kommer om två år då att ha 168 rum.