Hushållningsällskapet har anordnat Bondens marknad i Luleå sedan åtta år tillbaka och under lördagen var det dags för årets premiär. I strålande väder samlades ett tiotal av kustens lokala odlare och livsmedelstillverkare för torghandel och tidig skördefest längs Gågatan.
Bland dem fanns Ulla Rismalm, som bor växelvis på Mastskäret i Bensby skärgård och vintertid i Guardamar i södra Spanien. För fjärde året i rad deltar hon i Bondens marknad, där Ulla säljer sin hemlagade åkerbärssylt och saft av alla de slag, fikabröd, svamp och även dockkläder.
Och de rara åkerbären var särskilt populära. Kanske inte så konstigt, när kilopriserna närmar sig 800 kr (!).
– De flesta åkerbären numera har försvunnit i slyn, man hittar dem inte längre i gamla dikes- och ängskanter. Däremot kan man ha tur där det är fuktigt, med sjögräs och vatten, säger Ulla Rismalm.
Men sommarens extremtorka ser ut att drabba bärförekomsten och svampskörden.
– Normala somrar den här tiden brukar jag kunna plocka uppemot 30 kilo men i sommar har jag bara hittat ett kilo kantareller. Det måste komma en riktig rotblöta nu.
Med på marknaden var även getbonden Jaana A Enström, som tillsammans med maken har gårdsmejeri och butik i Bondersbyn, där de säljer sina getostprodukter sedan fyra år tillbaka.
– Det har varit en resa. Vi började med tolv killingar och har i dag 35 getter av svensk lantras, som vi mjölkar morgon och kväll. Getmjölken beter sig lite annorlunda, jämfört med komjölk. Man måste ha bra koll på tider, temperatur, ph-mätning med mera.
Torkan och den sviktande tillgången på hö har inneburit extra arbete på deras gård.
– Maken har fått sitta mer i traktorn än normalt, vi har fått leta efter mer mark än tidigare somrar för att bärga hö. Getterna har ändå klarat det bra, har sökt sig till skuggan och vi har gett dem extra vatten.
Dottern Elsa, 10 år, är särskilt förtjust i kolasåsen på getmjölk.
– Den smakar bättre än vanlig kolasås. Jag brukar ha glass och kladdkaka till, även lakritspulver, säger Elsa.
I ett annat marknadsstånd fanns Jennifer och Elsa Sjölund, 20 respektive 16 år, som hjälper fadern med Svensbynsbageriet.
– Vi bakar allt för hand, på gammeldags vis. Morfar ägde verksamheten tidigare, sen tog pappa över för tolv år sedan. Vi har vuxit upp med det här.
En av storsäljarna är rieskan, det finska mjuka tunnbrödet.
– Vi använder potatisflingor, det blir både saftigare och segare då, säger Jennifer.
Hans och Gullan Pettersson, vid Gullans naturodling i Siknäs, odlar grönsaker utan besprutningsmedel.
– Vi har inga kemikalier eller andra gifter i grönsakerna. Alltfler frågar efter det. Utan bekämpningsmedel kan man äta av blasten också. Klipp ner morotsblasten i salladen eller gör en pesto, tipsar Gullan.
Och Yvonne Nyström i Liehittäjä utanför Övertorneå har hittat sin egen nisch – gluten- och laktosfria produkter. Hon bakar tunnbröd och annat bröd med kryddor från naturen – björksav, granskott, nässlor med mera.
– Jag startade för fyra år sedan, en dröm sedan många år, när jag jobbade som förskolelärare. Jag tål inte gluten själv och tyckte att det inte fanns så många glutenfria alternativ på marknaden, säger Yvonne Nyström från Liehittäjä.
Bondens marknad i Luleå återkommer varje lördag under augusti-september.